Interesovanje za homeopatiju raste iz godine u godinu, na moju veliku radost. Poslednjih godina pored Beograđana, javlja mi se sve veći broj pacijenata iz svih krajeva Srbije – Novog Sada, Kikinde, Kruševca, Kragujevca, Prizrena, Valjeva… Isto tako imam pacijente iz inostranstva. Primećujem, takođe, da sve više roditelja otkriva prednosti homeopatskog lečenja u rešavanju brojnih zdravstvenih problema kod dece, kaže za portal Zdrava i prava dr Jelena Damjanović, diplomirani homeopata.

 

dr Jelena Damjanović, diplomirani homeopata (drjelenadamjanovic@gmail.com 063 275 498)

Kada ste prvi put čuli za homeopatiju, a od kada je primenjujete u svojoj praksi?

– Moje interesovanje za homeopatiju počelo je još za vreme studija. To je bilo 1996. godine kada sam dobila na poklon knjigu „Prvi homeopatski priručnik“ prof. dr Miloša Popovića. Nekoliko godina kasnije profesor Popović je na našem fakultetu osnovao školu klasične homeopatije.

A onda?

– Nakon završene škole u Beogradu usledilo je usavršavanje na Međunarodnoj Akademiji za naprednu i kliničku homeopatiju u Bombaju. Od 2010.godine primenjujem homeopatiju u svom svakodnevnom radu sa pacijentima i nastavljam sa edukacijom u različitim granama integrativne medicine, do danas.

Lekar ste klasične medicne i homeopata. Kako izgleda Vaš pristup pacijentu?

– Kao lekar zahvalna sam na svim saznanjima koje imam. Nekad situacija zahteva primenu metoda klasične medicine, a nekad je dovoljan savet za izmenu navika u ishrani. Kako bi što bolje pristupili pacijentu, važno je da razumemo njegove tegobe i zašto su se javile baš kod tog pacijenta. Na taj način dobijamo celokupnu sliku zdravstvenog problema, dolazimo do uzroka i rešavamo problem.

Za jasnu sliku bitne su i navike u ishrani?

– U poslednje vreme dolaze mi pacijenti na homeopatski pregled sa željom da reše razdražljivost, napetost, poremećen san ili umor. U svim tim slučajevima, nakon homeopatskog razgovora, važno je saznati i kakve su navike u ishrani – kad je prvi obrok, da li pacijent jede rafinisane ugljene hidrate i koliko često, uzima li mlečne proizvode, brzu hranu, koliko šoljica kafe popije tokom dana. Pored ishrane, treba pogledati i koliki je nivo glukoze, masnoća, CRP, vitamin D…To su samo neki od parametara koji nam pomažu u otkrivanju uzroka, ali i potrebi za eventualnim dodatnim ispitivanjem.

U pitanju je, dakle, integartivni pristup pacijentu. U čemu je njegova prednost?

– Integrativni pristup u medicini posmatra bolest kao unutrašnji proces koji se odvija po nekim pravilima jedinstvenim za svakog pacijenta. Tegobe nastaju kao posledica niza faktora koji deluju udruženo: ishrana, životni stil, način razmišljanja, emocije, spoljašnja sredina. Zato kažemo da ne lečimo bolest već čoveka koji ima tu bolest.

Zbog kojih tegoba vam se pacijenti najčešće obraćaju?

– Sve je veći broj ljudi koji ima problem sa imunitetom, u smislu različitih alergijskih ispoljavanja, čestih respiratornih infekcija i autoimunih poremećaja.

Pored toga, hormonski disbalans, promene u raspoloženju, strahovi, nedostatak samopouzdanja su česti razlozi za dolazak na homeopatski pregled.

Šta pokazuje Vaša praksa, gde homeopatija daje najbolje rezultate?

– Sada kada znamo na koji način homeopatija pristupa rešavanju problema i da ne postoje dva ista ekcema, dve iste glavobolje i sl. onda razumemo da ne možemo govoriti o spisku bolesti koje homeopatija može da leči, jer praktično sve što se ispoljava i pravi smetnje u funkcionisanju se može tretirati.

Iskusni homeopatski lekari u Indiji decenijama primenjuju ovaj metod i u lečenju malignih bolesti, kao samostalan metod ili u kombinaciji sa klasičnim medicinskim pristupom. Imala sam priliku to da vidim i čujem. Na našim prostorima najveći je broj pacijenata sa alergijskim smetnjama koji koriste homeopatske preparate i iskustvo je pokazalo da oni godinama više nemaju simptome alergije nakon upotrebe ovih preparata.

Koji homeopatski lek preporučujete kada se radi o alergijama?

– Mnogi pacijenti se susretnu prvi put sa homeopatijom preko „Polinola“. To je homeopatski preparat koji preporučujem u sezoni cvetanja kada se javljaju tegobe u vidu suzenja, svraba i peckanja očiju, kijanja, curenja bistre sekrecije iz nosa, zapušenosti i svraba nosa. „Polinol“ ima potpuno prirodne sastojke, deluje na sve simptome alergijskog rinitisa tokom cele godine, a ne samo u sezoni izloženosti polenima. Često savetujem i preventivno uzimanje „Polinola“ pre očekivane pojave simptoma.

Da li taj lek ima efekat u lečenju osoba sa alergijskim rinitisom koji su ranije koristili klasičnu terapiju po savetu lekara?

– Postoji veliki broj antialergijskih lekova koji se koriste u klasičnoj terapiji i svi oni otklone simptome alergija tako što blokiraju rad imuniteta. Pored toga, primenjeni u dužem vremenskom periodu ispoljavaju i brojne neželjene efekte. „Polinol“ je veoma koristan u svim ovim slučajevima jer kao prvo smanjuje dužinu trajanja ovakve terapije i ubrzo postaje samostalan lek u lečenju alergijskih smetnji. Pogodan je i za dužu upotrebu jer nema neželjenih dejstava.

Kako se koristi taj homeopatski lek?

– Deca od treče do 12. godine, kada su u akutnoj fazi bolesti, uzimaju „Polinol“ na svaka dva sata po jednu tabletu, ukupno osam tableta dnevno. Deca od 12. godine i odrasli uzimaju po jednu tabletu na svaka dva sata u akutnoj fazi ispoljavanja simptoma, ukupno 12 tableta dnevno.

Kada se „Polinol“ uzima preventivno, preporuka je da to bude po jedna tableta tri puta dnevno, tokom šest sedmica pre očekivanog perioda ispoljavanja alergijskih simptoma.

Pripremila: Lidija Bratun