Za 15 minuta vaše lice može da se vrati 15 godina unazad. I to bezbolno. Za takvu transformaciju zaslužni su hijaluronski fileri. Odgovore na najvažnija pitanja o ovom tretmanu daje dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

 

Foto: Pexels

Efekat se vidi odmah, nema perioda oporavka, tako da možete doći na intervenciju, recimo, u pauzi za ručak i nakon pola sata vratiti se na posao.

Izgledaćete mlađe, blistavo i prirodno. Svi će primetiti da ste lepši i da ste se promenili, ali niko neće moći da zna da ste uradili esetskuintervenciju.

A na sva važna pitanja o ovom tretmanu odgovara dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, sa velikim iskustvom u antiejdž procedurama.

Kako deluje hijaluron?

Hijaluronskim filerima potpuno se popunjavaju bore, uklanjaju se podočnjaci, podižu se i definišu jagodice, vraća se volumen licu, definišu se konture lica, povećavaju se usne i definišu njihove ivice.

“Hijaluronska kiselina vezuje za sebe molekule vode, tako da ćelije kože, kada se nahrane hijaluronom, nabubre. Tako se koža zateže, postaje jedra i izuzetno hidrirana i blistava. Pun efekat vidi se odmah, dakle za 15 minuta”, kaže naša sagovornica.

Kako izgleda tretman?

Hijaluronski fileri se ubrzigavaju tankom iglicom ispod kože. Ubrizgavanje traje 10-15 minuta, a dovoljna su četiri uboda, koja samo pecnu poput uboda komarca. Posle intervencije nema perioda oporavka. U retkim slučajevima može se javiti blago crvenilo i blaga otečenost regije koja je tretirana, ali to traje najviše dva sata. Intervencija ne boli, već izaziva blagu i kratkotrajnu neprijatnost.

Koliko traje efekat?

“Hijaluronski fileri traju oko godinu dana, s tim da svakim sledećim ubrizgavanjem efekat filera traje sve duže. Posle dve-tri intervencije fileri ostaju u koži i po dve-tri godine, pa ih treba sve ređe ubrizgavati”, objašnjava dr Brankica Tepavčević.

Ima li rizika?

Naš organizam i sam stvara hijaluronsku kiselinu, ali s godinama sve manje. Sintetička hijaluronska kiselina potpuno je kompatibilna sa našom prirodnom hijaluronskom kiselinom, pa je ova intervencija bezbedna. Veoma retko dolazi do alergijskih reakcija.

Kada početi?

“Čim se pojave prve bore. Hijaluronski fileri su najbolja preventiva za nastanak novih bora. – Trajnost filera je duža kod mlađih osoba jer u njihovoj koži inače ima više prirodne hijaluronske kiseline, elastina, kolagena…  Hijaluronski fileri trajno usporavaju starenje i ne izazivaju zavisnost kože”, objašnjava.

 

Pripremila: M. P.