Možda celog života imate osetljivu kožu ili ste tek nedavno to shvatili – bilo kako bilo, čak i najosetljivija koža zaslužuje da izgleda blistavo! Naučite kako da ugodite i negujete svoju kožu uz savete jedne od najpoznatijih šminkerki Allison Despriestre.

 

Foto: Unsplash

ISKUSTVO

Radim s osobama čiji posao zahteva svakodnevno nanošenje šminke, ponekad čak i nekoliko puta dnevno. To može nepovoljno delovati na kožu i učiniti je osetljivom. Stoga moram jako pažljivo da biram proizvode i uzimam u obzir sve tipove kože osoba koje šminkam.

KAKO PREPOZNAJETE OSETLJIVU KOŽU?

Takva koža snažnije reaguje – na dodir, kozmetičke proizvode i promene temperature i često dobija nejednake mrlje i nepravilnosti koje utiču na kvalitet kože. Znakovi koji pokazuju da je reč o osetljivoj koži mogu uključivati suve ili masne mrlje, crvenilo, rozaceu, plavkaste kolutove ispod očiju ili akne.

Dok šminkam, uvek pretpostavim da je reč o osetljivoj koži. To ne može da naškodi, a i na taj način mogu da budem sigurna da koža neće loše reagovati. Mislim da je briga o koži jednako bitna kao i zdrav način života – svodi se na poštovanje vlastitog tela. Vaša je koža nezamenjiva, stoga je u vašem interesu da je zaštitite! Isto tako primećujem da sve više osoba koje šminkam ima osetljivu kožu. Način života se menja! Ljudi su pod stresom i porastao je nivo zagađenja. Takođe, često prekidamo i menjamo rituale nege kože, stalno isprobavamo nove proizvode i pratimo najnovije trendove i preporuke prijateljica, a da pre toga ne proverimo uvek za koji je tip kože neki proizvod namenjen, od čega se sastoji, da li je hipoalergen itd.

ZDRAVSTVENO STANJE

Osetljivu kožu ne smatram tipom kože, već zdravstvenim stanjem koje može biti trajno. Osetljiva koža može ponovno da postane normalna ako se pravilno odnosite prema njoj.

Kada šminkam model ili glumicu s jako osetljivom kožom prvo napravim tretman za osetljivu kožu. Zatim čekam što duže da se uverim da je koža sve upila (za to vreme obično sređujem kosu) pre nego što počnem sa nanošenjem šminke. Volim da koristim podloge koje su posebno osmišljene za osetljivu kožu. Koristim što manje proizvoda kako koža ne bi reagovala, pa šminku nanosim u vrlo tankim slojevima. Između nanošenja svakog pojedinog proizvoda pažljivo pratim reakciju kože. I naravno, pokušavam da budem nežnija nego inače.

NAJBOLJI SAVET ZA OSETLJIVU KOŽU

Nikad ne izlazi iz kuće pre nego što napraviš zaštitni tretman, a zimi bez šala. Od ključne je važnosti zaštititi kožu od štetnih uticaja iz sredine (zagađenje, UV zraci, prelaz iz vrućeg u hladno, so, itd.).

Takođe, prvo što bi trebalo da uradite kad uveče dođete kući jeste da pravilno skinete šminku i napravite obnavljajući tretman, tako da vam se koža preko noći obnovi.

Brinite se o svojoj koži. Koristite kvalitetne proizvode i renomirane marke.

Uspostavite redovnu rutinu i pridržavajte je se! Pronađite ono što odgovara vašoj koži i ne remetite rutinu prekidima i izmenama.

Izvor: www.elle.rs