Ako volite da vam stan miriše na sveže cveće i začine, ne morate posezati za aromatizovanim svećama. Donosimo vam ideje za mirišljavi dom bez upotrebe sveća. Uživajte!

 

Mirisljave tegle
GraphicStock

MIRIŠLJAVE TEGLE

Pomešajte omiljene mirise u tegli (npr. voće i povrće isecite na kriške), dodajte vodu do vrha, zatvorite poklopcem i držite u frižideru do upotrebe.

Kada želite da stan zamiriše, sadržaj tegle izlijte u tiganj, stavite na laganu vatru i pustite da vri dok miris ne ispuni stan dodajući u tiganj vodu prema potrebi.

MIRIŠLJAVE ŠIŠARKE

 

Herbs on white background isolated
GraphicStock

 

POTREBNO JE:

  • šišarke
  • eterično ulje po izboru
  • plastična kesica sa zatvaračem
  • velika posuda ili sudopera napunjena vodom
  • papir za pečenje

PRIPREMA

Šišarke stavite u posudu ili sudoperu napunjenu vodom i ostavite ih da se natapaju sat vremena kako bi se iz njih isprala sva prljavština. Kako bi šišarke bile potopljeni stavite na njih tanjir ili neki drugi dovoljno težak predmet.

Dno pleha obložite papirom za pečenje i složite šišarke. Zgejte rernu na 200 stepeni i ubacite pleh sa šišarkama, ostavite 30 minuta. Šišarke će se na toj temperaturi otvoriti, a toplota će uništiti prljavštinu koja se nije isprala u vodi.

Kada se šišarke potpuno ohlade, prebacite ih u plastičnu kesu sa zatvaračem. Dodajte u kesicu oko 30 kapi eteričnog ulja po želji. Zatvorite kesu i dobro je protresite.

Čuvajte kesicu nedelju dana kako bi šišarke upile ulje. Ako želite najintenzivniji miris, ostavite šišarke u kesici dve nedelje.

Spices cinnamon over heap of brown sugar. See series
GraphicStock

GREJPFRUT I CIMET ZA VLAŽNIJI VAZDUH

U hladnim danima vazduh u vašem domu najčešće postaje veoma suv.

Posebno ako imate centralno grijanje. I za taj problem postoji “mirisno” rešenje. Napunite lonac vodom u koju ćete staviti koru od grejpfruta i dve kašike cimeta u prahu. Pustite da prokuva pa smanjite temperaturu.

Para iz lonca će ovlažiti vazduh u vašem domu, a cimet i grejpfrut će ga pretvoriti u mirisnu oazu.

 

MIRIŠLJAVA SIJALICA

Listićima začinskog bilja protrljajte nezgarejanu sijalicu.

Mirišljavi tonovi će vas “opiti”.

Kada se zagreje počeće da širi prijatan, svež miris koji će ispuniti celu prostoriju. Sijalicu možete i lagano poprskati omiljenim parfemom što će imati isti učinak. Samo pazite da je sijalica potpuno hladna jer ako se miris nanosi na zagrejanu verovatno će pući.

Pripremila: Lidija Bratun