Kraj godine biće i ulazak u završnicu moje druge trudnoće. Dobiću sina kome se beskrajno radujemo suprug, ćerkica i ja. Na putu potpune sreće muž i ja smo upoznali razne poteškoće, ali danas mogu da kažem da nam je priroda pomogla, osnažila nas i omogućila da uživamo u onome što smo najjače želeli – u roditeljstvu. Ovo je ispovest jedne Novosađanke kojoj je maka pomogla da iz prvog pokušaja postane srećna mama.

 

Expectant Mother Holding Her Stomach
Pixabay

Biljana je 12 godina u srećnom braku. Ima 36 godina i devojčicu od četiri godine. Prvu trudnoću odlagala je zbog fakulteta, stalnog posla, rešavanja stambenog pitanja… Kada su se kockice složile poželeli su bebu. Ali, usledili su meseci ozbiljnog rada na bebi, pregleda, a začeće je izostalo.

– Nisam imala nikakve probleme, ni muž, ni ja. U funkcionalnom smislu sa nama je bilo sve u redu. Bili smo očajni, jer sam već dosta slušala o psihološkom sterilitetu na koji su lekari sumnjali – priča Biljana, rođena Novosađanka.

Nedelje, a potom meseci bezuspešnih pokušaja postali su njihova svakodnevica. Vikend putovanja u Budimpeštu, Beč, Sloveniju, Zlatibor, kako bi pobegli iz urbane sredine i iskoristili plodne dane u opuštenoj atmosferi, nisu dali rezultate.

– Hranili smo se vrlo zdravo, izbegavali svaki vid stresa, živeli u harmoniji, ali pozitivan rezultat uporno je izostajao. Nakon godinu dana, agonija se okončala, začeće nije izostalo i danas imamo divnu ćerkicu.

Biljanin muž je u to vreme počeo da se interesuje za peruansku ishranu:

– Upoznali smo maku i on je pio redovno.

Beba ya dojenje
GraphicStock

Biljana je i sama počela da je koristi.

– Nakon dva meseca ostala sam u drugom stanju. Kada se rodio naš anđeo poželeli smo i drugo dete, ali sam bila na tenutke jako uplašena kako ćemo ovog puta uspeti. Muž je sve vreme pio maku, ja ne. Kada je naša devojčica napunila četiri godine odlučili smo se za drugo dete. Uz supruga i ja sam opet počela da koristim maku. Dopalo nam se da imamo zimsko dete kako bi ne bi propuštali letovanje i uživali sa bebom na moru. Osmislili smo da bebu „pravimo“ tokom prvomajskih praznika – kaže Biljana.

Ona dodaje da je u tim trenucima imala osećaj kao da je neko “vratio” njen biološki sat za pet godina unazad.

– Prvu noć smo pokušali, iako je on bio strašno umoran nakon skoro celodnevnog puta. Sledeći dan smo pravili prvomajski roštilj sa prijateljima, kada je moj muž svima saopštio da sam trudna i da čekamo prinovu, na šta sam ja burno reagovala. Sećanje na godinu dana bezuspešnih pokušaja sa prvom trudnoćom izazvao je gorčinu. Dani koji su sledili su protekli u čudnoj atmosferi, on je rekao i svojoj majci da čekamo bebu, pa mojoj majci, na šta nisam više znala kako da reagujem. Nakon sedam dana test nije pokazao pozitivan rezultat. U drugoj nedelji imala sam čudan osećaj u stomaku‎ i dalje nisam mogla da verujem u takav rasplet jer u mojim godinama nisam čula za slučaj da je neko zatrudneo iz samo jednog pokušaja. Uradila sam test iz krvi koji je pokazao blago povišen HCG, prvi put sam osetila nadu i prestala da se ljutim na njega na trenutak. Nakon tri nedelje test je pokazao pozitivan rezultat – priča ova presrećna žena.

Biljana i njen suprug raduju se 2017. jer će tada njihova porodična priča konačno biti zaokružena.

Maka novo„Superfood Srb“ je osim tradicionalno većeg pakovanja make počela da prodaje i kutiju sa kesicama od pet grama za svakodnevnu upotrebu.

Takođe, u pripremi je još nekoliko proizvoda.

– Ulje od čie „Nuestra Chia“, sirovi criollo kakao lomljeno zrno „Nuestro Cacao“, pahuljice od kinoe i amaranta „Nuestra Quinoa“ i „Nuestra Kiwicha“ su proizvodi na kojima dugo radimo. U ponudi će biti uskoro i zaslađivač od stevije prirodnog šećernog ukusa „Nuestra Stevia“. Ono što predstoji je borba za tržište i kupce – kaže za portal Zdrava i prava Lester Milidragović, direktor kompanije.

Maka za parove koji priželjkuju bebu

„Superfood Srb“ bi rado pomogao parovima koji ne uspevaju da se ostvare kao roditelji, a ne postoje za to opravdani zdravstveni problemi.

„Nuestra Maca“ je uspešno doprinela prirodnom začeću kod velikog broja parova, pa zato svi čitaoci koji žele da isprobaju maku neka pošalju mejl sa podacima na adresu zdravaiprava@gmail.com i dobiće na kućnu adresu poklon pakovanje.

Za sva dodatna pitanja takođe možete kontaktirati i info@superfoodsrb.com.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević