Jagode ne samo što su ukusne, pune vitamina i nemaju mnogo kalorija – već bi mogle da pomognu kod lečenja hronične upale creva. To su utvrdili naučnici Univerzteta Masačusets. Ali ispitivanja na ljudima tek slede.

 

Jagode sprečavaju hroničnu upalu creva?

Milioni ljudi širom sveta pate od Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa (Morbus Crohn i Colitis ulcerosa), odnosno hronične upale creva. Uprkos tome tema je tabu, previše intimna i neprijatna. Jer, pored hronične upale crevne sluzokože, najčešće su godinama prisutni i jaki bolovi u predelu stomaka, kao i krvava stolica, mučnina i malaksalost.

Pored intenzivnih istraživanja, uzroci Kronove bolesti i kolitisa nisu dovoljno razjašnjeni. Da li je reč o doživotnoj dijagnozi?

Teškoće kod ovog oboljenja se mogu delimično ublažiti lekovima poput kortizona, terapijom antitelima i operativnim zahvatima. Dok je Kronova bolest neizlečiva, kolitis se može izlečiti odstranjivanjem celog debelog creva.

No, ne mora da se ide toliko daleko. Često veliku ulogu igraju životne navike pacijenta i ishrana. Mnogo sedenja, malo kretanja, ishrana sa visokim sadržajem šećera i masti, sa niskim nivoom vlakana – sve to pospešuje upalu creva.

Najnovija studija pokazuje da je tu superhrana – jagode. One su kako izgleda zvanični protivnik upale creva. Naučnici sa Univerziteta Masačusets su ih podrobnije stavili pod lupu i otkrili da jagode pomažu da se ublaže simptomi Kronove bolesti i kolitisa.

Naučnici okupljeni oko nutricioniste doktora Hanga Sijaoa testirali su delovanje jagoda na miševima od kojih su neki bolovali od hronične upale creva. Jedan deo glodara je pored njihove normalne hrane dobijao i zamrznute sušene jagode.

Miševi koji su na stalnom meniju imali jagode manje su patili od proliva, upala se povlačila i počeli su da dobijaju na težini. Naučnici su osim toga došli do zaključka da se u slučaju oboljenja creva događa da se u principu povećava broj štetnih, a smanjuje broj korisnih bakterija – dok je u eksperimentu sa jagodama i miševima bilo upravo obratno! Takođe je došlo do normalizacije crevne flore i metabolizma.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na 256. Nacionalnom susretu Američkog društva za hemiju (ACS).

Izvor: DW