META zdravlje je revolucionarni pogled na zdravlje, koji nije ni alternativni, ni integrativni pristup, kao ni jednostavna uzročnost uma i tela. Ujedno je i paradoksalan, jer posmatra zdravlje globalno, META, a ujedno i veoma specifično. Jasmina Kovačev je jedna od svega petnaest praktičara ove metode u svetu, a za portal “Zdrava i prava” objašnjava da simptome treba da koristimo samo kao vodič da bi pronašli gde je nastala neravnoteža i da bi postigli bolje zdravlje kroz procese samoisceljenja. Ona tvrdi da je naše zdravlje jednako našim sposobnostima izlečenja koja su umanjene za blokade. Treba prepoznati gde su sve blokade i sistematski raditi na njima.

 

graphicstock
graphicstock

META zdravlje ne čine tehnike, mada su različite tehnike i pristupi potrebni kako bi se uspešno rešavale blokade procesima samoisceljenja.

Poznavanje principa META zdravlja, objašnjava naša sagovornica, omogućava i prevenciju, a i razumevenje zbog čega se bilo koji zdravstveni problem desio.

TAJNA ZDRAVLJA

Jasmini je ova metoda, kaže “naišla” sa razlogom. Tajna zdravlja je bila tema njenog interesovanja još od najranijeg detinjstva. Majka joj je bila doktor, ali je kroz život uočila da konvencionala medicina nema suštinske odgovore.

–  Uvek me je interesovala suština i koreni problema. Sa znanjem META zdravlja danas mogu da razumem svaki zdravstveni problem moje primarne porodice i njihove korene. Isto tako, mogu da razumem svoje klijente koji tragaju za zdravljem. Moja lična dostignuća su na prvom mestu upravo lična – danas kada se prigližavam šestoj deceniji života zdravija sam nego ikada i bolje se osećam nego ikada. Kada su u pitanju klijenti, to bih prepustila njima da komentrišu jer kao ne lekar, mogu samo reći da ja nikoga ne lečim, a ujedno samoisceljenje se često dešava i tamo gde su ljudi ostali bez nade za mogućnosti ozdravljenja. Ako je neko otpisan sa petostrukom kancer dijagnozom i prognozom od maksimum šest meseci, još uvek sa nama nakon više od dve i po godine to je pokazatelj koji puno govori. Ako je neko sa Hočkins limfomom otpisan i šest meseci posle ritrita pošalje mejl sa informacijom da je potpuno zdrav, zar to ne govori puno. Ovakvih primera je puno. Moj zadatak je da radim na emocionalno energetskim i mentalnim blokadama procesima samoiceljenja, a na osobi je da podrži te procese na najbolji moguć način uz date instrukcije- svedoči ova rođena novosađanka.

META ZDRAVLJE

Jasmina veruje da tek kada razumemo zašto nam se nešto desilo, mnogo je lakše tražiti rešenje. Najjednostavnije rečeno, META zdravlje nam daje objašnjenje zašto smo se razboleli tada kad smo se razboleli, odnosno zašto ja i zašto tada.

– Velik je broj onih koji traže rešenje samo na fizičkom nivou, a mi nismo samo fizička bića. Oni koji razumeju da bolest napušta svog domaćina kada više ne može da ga prepozna, oni koji razumeju da je lični rast i razvoj neophodan deo procesa samoisceljenja, ti se jave- priča Jasmina.

ZDRAVSTVENI ENTUZIJASTI

Obzirom da na Novom Zelandu redovno drži kancer ritrit i seminare Meta zdravlja najčešće joj se javljaju oboleli od kancera ili oni koji su ga preživeli.

– Najčešći polaznici su zdravstveni entuzijasti, oni kojima je zdravlje bitno, posebno kategorija onih koji su se opekli usled posledica nekih konvencionalnih pristupa. Imamo i polaznika koji su alternativni i konvencionalni praktičari, oni koji razumeju ograničenja pristupa koje koriste i potrebna im je širina u razumevenju stvarnih uzroka pojedinih zdravstvenih problema. Zanima ih šta je i na koji način doprinelo njihovom zdravstvenom problemu u nadi da će samom spoznajom rešiti problem, mada to nije način na koji se problem rešava. Često je tema višeslojna, nekad i razgranata, nekad potiče sa više od jednog nivoa njihovog bića. Svako želi isto, da postigne izgubljeno zdravlje ili da nauči kako da sagledava one sa kojima radi da bi lakše i efikasnije pomogli obolelima.

Jasmina Kovačev, foto: privatna arhiva
Jasmina Kovačev, foto: privatna arhiva

Američka medicinska asocijacija je davno iznela podatak da 85 odsto zdravstvenih problema kreće na emotivnom nivou. Mnogi izvori tvrde da je taj procent veći. Svaka bolest je proces koji je nastao kao rezultat određene biološke logike, koja je veoma animalistička po prirodi.

– META zdravlje nam daje svest o okidačima stresa, emocijama i uverenjima koja pogadjaju određena tkiva i organe. Ona uzima u obzir sve nivoe naseg bića, uključujući i sredinu u kojoj živimo, tj. uticaje našeg okruženja. Takođe nam kazuje na određene svesne aktivnosti koje je potrebno preduzeti da bi se podstakao proces samoisceljenja. Da li ste se pitali žasto svi drugačije doživljavamo emotivne udare i ne javi se svakom isti zdravstveni problemi kada je izložen emocionalnim udarima? I zašto se nekom uopšte javi taj određeni zdravstveni problem i zašto baš u tom određenom momentu- poručuje Jasmina Kovačev.

Autor: Mariota Vlaisavljević