Nicanje zubića je veoma bolan proces. I traumatičan za roditelje. Posle faze grčeva, sledi odmah ova faza “bebećeg odrastanja” koja ume da traje i po nekoliko meseci. Da biste svom detetu olakšali nicanje, postoje razni preparati.

 

Foto: Pixabay

Vesela i nasmejana beba dok joj rastu zubi? Deluje kao skoro nemoguće.

U toja fazi beba najčešće trlja i stavlja sve što joj se nađe pod rukom u usta, dolazi do pojačanog lučenja pljuvačke , uznemirenosti i promene raspoloženja.

Naime, odontogeneza ili formiranje zuba je složen proces u kome se zubi razvijaju od embrionalnih ćelija, rastu i niču u usnoj duplji.

Kako kažu pedijatri, “primarna denticija počinje da se razvija između 6. i 8. nedelje trudnoće a formiranje zuba počinje u 20. nedelji intrauterinog života ploda. Čitav proces odontogeneze se odvija kroz tri glavne faze: faza rasta i razvoja zuba, faza erupcije i faza okluzalne adaptacije”.

Erupcija zuba kreće usled deljenja pulpnih ćelija, ali tek nakon rasta krunice zuba.

Smatra se da je proces nicanja završen kada zub uspostavi kontakt sa antagonistom iz suprotne vilice.

Upravo u fazi aktivne erupcije, kada dolazi do rasta zuba kroz strukture sluzokože dolazi do pojave različitih simptoma koje roditelje često povezuju sa bolnim nicanjem zuba. Ovaj proces je prirodni deo fiziološkog sazrevanja organizma i ne može se smatrati poremećajem niti klasifikovati kao bolest.

U Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj i ostalim zemljama Evropi se tradicionalno se za smirivanje ovog stanja koriste homeopatski lekovi.

U Srbiji je homeopatija registrovana kao komplementarna grana medicine tek 2006.godine, a prvi homeopatski lekovi su se pojavili u apotekama 2007. godine.

Homeopatija je efikasna, blaga i holistička terapija, koja stimuliše i reguliše fiziološke procese potrebne za izlečenje i otklanjanje simptoma tegobe.

Upravo zbog ovih osobina homeopatski lekovi se mogu koristiti kod beba i dece za otklanjanje tegoba usled nicanja prvih zuba.

U prospektivnoj, multicentričnoj otvorenoj kliničkoj stuiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009. godine u kojoj je učestvovalo 200 dece utvrđena je bezbednost i efikasnost primene homeopatskog leka “Dentokind” kod dece sa simptomima bolnog nicanja prvih zuba kao što su: hipersalivcija i preosetljivost desni, gubitak apetita, bol u uhu, iritiranost i nervoza.

“Dentokind” tablete se mogu naći i u našim apotekama a preporuka za primenu ovakve vrste lekova je da se tablete rastvore u kašičici vode ili direktno daju detetu da otopi u ustima.

U slučaju da u roku od tri dana nema poboljšanja ili se javi pogoršanje potrebno je ponovo konsultovati pedijatra.

 

Izvor: PR