Nema potrebe da trošite mnogo novca na ukusno voće zimi ako ga na pravi način uskladištite. Evo saveta kako da sačuvate jabuke tokom zime. Ako sve uradite kako treba vaše jabuke će biti sočne i ukusne, kao da ste ih tek doneli s pijace.

 

Jabuke yima
www.freeimages.com
  • Važno je da ih držite na hladnom, mračnom i vlažnom mestu. Za ovaj vid skladištenja povoljan je podrum sa ventilacijom. Ako ne postoji dovoljna količina vlažnosti, možete da dodate posude sa vodom na mesto na kom su jabuke uskladištene kako bi povećali njegovu vlažnost.

 

  • Jabuke bi trebalo skladištiti u gajbicama za voće ili u ravnim kutijama. Kutije mogu biti obložene strugotinom ili rebrastim kartonom. Ako koristite duboke kutije, preporučujemo da postavite rebrasti karton između redova voćki kako ne bi došlo do nagnječenja.

 

  • Skladištite samo zdravo i neoštećeno voće. Crvljive, prezrele i prevelike voćke se ne mogu skladištiti na duži vremenski period i trebalo bi ih izdvojiti prilikom berbe. Jabuke bez peteljke bi trebalo što pre pojesti jer mogu brzo da istrule.
Jabuke
www.freeimages.com
  • Proveravajte skladište voća jednom nedeljno i uklonite sve trule jabuke. Trulo koštunjavo voće može da “zarazi” ostale voćke. To se dešava zbog ispuštanja etilena, bezbojnog gasa, koji ubrzava zrenje ostalih jabuka i ponekad dovodi do njihovog truljenja. Upravo zbog toga, jabuke ne bi trebalo skladištiti zajedno sa ostalim voćem i povrćem.

 

  • Da bi se sprečilo da se jabuke brzo osuše, kutije možete prekriti perforiranim filmom. Pored toga, jabuke možete staviti u perforirane polietilenske kese jer one smanjuju emisiju etilena. U svakom slučaju, uskladišteno voće bi trebalo redovno proveravati kako biste mogli brzo da uklonite pokvarene jabuke.

Pripremila: Lidija Bratun