Posledice apstinencije mogu veoma loše uticati na zdravlje. Seks odavno nije tabu tema, i mnoge predrasude se razbijaju od kako je nauka seksualnost shvatila ozbiljno. Prema istraživanjima, periodi kada osoba ne upražnjava seks ostavljaju negativan trag na organizam i psihu.

 

Foto: Unsplash

Posledice apstinencije

Odavno je dokazano da seks poboljšava imuni sistem i da priprema organizam za borbu protiv bolesti oslobađajući endorfin… što je posebno važno imati na umu pred jesenje prehlade i viruse, koju su češći ukoliko dođe do manjka seksualnih aktivnosti.

Jedno istraživanje je utvrdilo, da u pljuvački kod studenata koji su imali redovne seksualne odnose ima više imunoglobulina, antitela koja se bore protiv prehlade.

Seks i sreća

Seks oslobađa hormone sreće, što svet čini lepšim. Samim tim, ukoliko nema fizičke aktivnosti koja bi oslobodila hormone zbog kojih se osećamo bolje, dolazi do svakodnevnih problema sa pesimizmom.

Žene će se osećati depresivnije i i imati lošije mišljenje o sebi i svom telu. Međutim, naučnici sumnjaju da se sa istim problemom suočavaju i žene koje koriste kondome u toku odnosa. Tajna je u tome što se u spermi nalaze melatonin, serotonin i oksitocin, koji su odgovorni za osećaj sreće i zadovoljstva.

Neprijatnosti posle apstinencije

Seks nakon dužeg perioda apstinencije može da bude neprijatan, naročito ženama, pa je potrebno više vremena da se telo uzbudi. Redovan seks poboljšava protok krvi u vagini, te pomaže da telo lakše dođe do uzbuđenja.

Kod muškaraca neredovan seks može dovesti do problema sa erekcijom, dok oni koji često imaju seksualne odnose imaju dvostruko manje šanse za ovaj problem