Bečki filharmoničari sa dirigentom Semyonom Bychkovim i pijanistkinjama Katiom i Marielle Labèque pozivaju 26. maja 2016. godine na poseban muzički događaj u park dvorca Šenbrun u Beču.

 

Sommernachtskonzert 1Već tradicionalno od 2004. godine Bečki filharmoničari u maju besplatno sviraju za sve ljubitelje klasične muzike.

To je poklon čuvenog ansambla za oko 100.000 posetilaca kao i za televizijsku publiku. Po prvi put koncert će se iz parka ispred dvorca Šenbrun direktno prenositi u London, Bukurešt, Madrid i Moncu.

Dirigent ovogodišnjeg koncerta je Semyon Bychkov, poreklom iz St. Petersburga.

Do sada je dirigovao vrhunskim orkestrima kao što su: Grand Rapids Symphony Orchestra, Buffalo Philharmonic, Orchestre de Paris, WDR-ov simfonijski orkestar Köln i kao šef-dirigent Opere u Drezdenu. Bychkov je oženjen ovogodišnjom pijanistkinjom na letnjem koncertu, Marielle Labèque, koja sa sestrom Katiom nastupa kao poznati francuski klavirski duet.

Koncert počinje u 20.30 časova. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, drugi termin je 27. maj 2016. godine.

Prošle godine Bečkom filharmonijom diriguje Zubin Mehta. Na programu su bila dela Riharda Štrausa, Karla Nilsena, Kristijana Sindinga, Jana Sibelijusa, Hansa Kristijana Lumbija i Johana Štrausa mlađeg, a u Grigovom klavirskom koncertu u a-molu nastupao je pijanista Rudolf Buhbinder.

ŠENBRUN

Nekadašnja letnja rezidencija Habzburgovaca, dvorac Šenbrun, jednostavno je neprikosnoven među turistima. Kao i 2008. godine, i lane je ovaj velelepni dvorac bio najposećenija znamenitost Beča. Kako pokazuju najnoviji podaci Bečkog turističkog saveza, ukupno 2,476.000 ljudi posetilo je dvorske odaje baroknog sjaja.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević