Senzorna soba za podsticanje vizuelnog i taktilnog, kao i čula mirisa i sluha, računari, digitalni uređaji sa specijalno kreiranim miševima, interaktivna tabla… samo su deo opreme i aktivnosti koje će moći da koriste deca u prvom Centru podrške i edukacije za decu sa smetnjama u razvoju.

 

Milica Markovic koristi tastaturu baziranu na asistivnoj tehnologiji_Fotografija 4Ovaj jedinstveni centar u Beogradu, otvoren u Udruženju samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom “Plava školjka”, poseduje i radni kutak u kome će se svakodnevno realizovati raznovrsni programi za decu i roditelje, poput edukativnih radionica i besplatne pravne, psihološke i fizioterapeutske pomoći.

 

U zavisnosti od oblika invaliditeta, predviđeno je da stručno osoblje određuje terapiju i način rada sa detetom, odnosno koji će se uređaji, odnosno stimulansi unutar senzorne sobe koristiti.

O korisnicima Centra brinuće pedijatri i fizioterapeuti, a mališani će imati priliku da sa nutricionistom pripremaju hranu u “čarobnoj kuhinji”. Zanimljivo je i da su tri mlade hip-hoperke Ana, Esma i Marina, takođe štićenice udruženja “Plava školjka” dobile su kutak za vežbanje u prostoriji opremljenoj posebnim ogledalima sa LED osvetljenjem.

– Ponosna sam što je naše udruženje deo ovog projekta, koji mališanima omogućava upoznavanje sa osnovama digitalne pismenosti i upotrebu asistivne tehnologije, pružajući im tako priliku da iskoriste sve svoje potencijale. Centar će pružiti dobrodošlicu deci sa invaliditetom iz svih krajeva Srbije, a ne samo iz Beograda. Pored edukativnog aspekta, naš centar će pružiti podršku deci i mladima sa invaliditetom, kao i njihovim roditeljima. Cilj nam je da osnažimo porodice kroz niz različitih radionica u kojima će zajedno učestvovati- rekla je Nadica Blažić, predsednica i osnivač udruženja “Plava Školjka”.

Natali Delic, CTO Vip mobile svecano otvara Centar za podrsku i edukaciju_Fotografija 1Otvaranje Centra podrške i edukacije za decu sa invaliditetom i njihove roditelje jedna je od aktivnosti u okviru projekta “Vidljive i nevidljive veze” koji se realizuje tokom cele godine uz pomoć donacije kompanije “Vip mobile”. Ovaj projekat pokrenut je sa ciljem da osnaži i unapredi položaj dece sa invaliditetom kroz digitalno opismenjavanje i upotrebu asistivne tehnologije.

Svi zainteresovani za korišćenje programa Centra podrške i edukacije mogu da se prijave putem telefona 060 4534888 ili da posete Centar u ulici Ljube Davidovića 55.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević