Pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za sport i omladinu realizuje se letnji sportsko rekreativni program „Budi vitez IV “. Program traje do 31. avgusta svakog utorka od 17 do 20 časova i petka od 9 do 12 časova na prostoru JP „Hipodrom Beograd“.

 

Letnji program je namenjen deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju specijalnih osnovnih škola sa teritorije Grada Beograda i deci koja u okviru inkluzivne nastave pohađaju redovne osnovne škole sa teritorije Grada Beograda.

Program realuzuju Konjičko udruženje “Potkovica” u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz oblasti sporta za osobe sa invaliditetom, sa ciljem omogućavanja uključivanja dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u kvalitetne, osmišljene programe.

Očekivani rezultati programa su popularizacija sportskih stilova života, afirmacija kroz sport, inkluzivni sportski program i podizanje kapaciteta sporta za decu ranjivih grupa.

Po završetku, projektne akivnosti će imati opravdanost u merljivim indikativnim pokazateljima koje će dati smernice daljim aktivnostima ove oblasti.

Cilj programa je da se omogući i organizuje učenicima da slobodno vreme tokom letnjeg raspusta provedu u višečasovnom programu prilagođenom njihovim mogućnostima kroz sport, rekreaciju i relaksaciju u prirodi.

“Tokom protekla dva meseca programa deca su se upoznala i oprobalau dva sporta : jahanju i mačevanju. Druženje sa vršnjacima, nova iskustva, veštine i znanja upotpunili su ovaj letnji raspust”, kažu u udruženju “Potkovica” koje i inače tokom cele godine sprovodite ovakve programe i individualan rad sa decom.

Kroz protekla dva meseca druženja, mnogi mališani su se prvi put popeli na konja, naučili osnove mačevanja, ali i ozbiljno vežbali prema prilagođenom programu koji je pokazao šta sve zna i ume da radi jedan vitez.

Izvor: Zdrava i prava