Za med kažu da je najlepši dar iz prirode, tečno zlato, nektar bogova, slatki lek… Neko ga voli u izvornom obliku, neko u poslasticama, neko ga koristi za ulepšavanje i negu. U jednom se svi slažu – da je zdrav i nezamenjiv kada je u pitanju jačanje imuniteta.

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Poslednjih godina razvila se nova naučna disciplina – apiterapija koja podrazumeva primenu pčelinjih proizvoda: meda, cvetnog praha, propolisa, matičnog mleča, pčelinjeg otrova i voska u preventivne i terapijske svrhe.

PROŽDIRE VIRUSE

Dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine i apiteraput kaže da svakodnevna upotreba meda jača imunobiološku sposobnost organizma da se brani od virusa i bakterija.

– Med zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, utiče na formiranje svih krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost “proždiranja” neprijatelja. Zato svaki novi dan treba započeti kašičicom meda rastvorenom u čaju ili vodi koja ne sme biti toplija od 37 do 40 stepeni Celzijusovih, jer se u protivnom uništavaju dragoceni sastojci meda – ističe dr Milojković.

PRIJA I DECI

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Med je bogat ugljenim hidratima, a najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom koji predstavljaju energetski materijal. U sebi sadrži brojne enzimime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja, organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija.

– Može se davati deci od navršene prve godine života, a najbolje je početi sa bagremovim medom.To obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes – navodi naša sagovornica.

 

Jutarnji napitak od meda

  • Za odrasle

Sok od jedne pomoradže, sok od pola limuna i jednu kašiku meda razmutiti u dva decilitra vode i popiti ujutru pre kafe ili doručka. Starije osobe i one koje imaju povišen holesterol mogu dodati i jednu kašiku jabukovog sirćeta.

  • Za decu

Deca svako jutro pre odlaska u školu treba da popiju šolju mleka sa dve kafene kašike meda.

Pripremila: Lidija Bratun