Mirisnim dodirom do boljeg raspoloženja! Materije koje se nalaze u esencijalnim uljima  podstiču sposobnost tela da se oseća bolje. Ulaze u telo kroz kožu i krvotokom se prenose do svih delova. Posle tretmana esencijalna ulja ostaju u telu još tri do četiri sata, aktivirajući procese zalečenja, koji mogu potrajati dve do tri nedelje.

Masaza final
GraphicStock

Eksperimentišite s različitim tipovima osnovnih ulja kako biste pronašli idealnu mešavinu za svoj stil masaže. Dodajte kašiku nekog drugog baznog ulja uz esencijalna ulja kako biste dobili specifičnu mešavinu.

Imajte na umu da čak i vreme utiče na stanje kože, zimi će je hladnoća i centralno grejanje dodatno isušiti. Utrljajte malo mešavine u dlanove kako biste je ugrejali, a zatim isprobajte miris pre nego što počnete s masažom. Možda će biti potrebno korigovanje pre nego što budete zadovoljni rezultatom.

Treba paziti na odgovarajući odnos esencijalnog ulja prema osnovnom (uglavnom, 10 ml, tj. dve kašičice baznog ulja na pet kapi esencijalnog) i potrebnu kombinaciju gornjih, srednjih i osnovnih nota. Prvo dodajte esencijalno ulje, kap po kap. Dodajte ostala ulja, takođe kap ko kap, i zatim ih nežno pomešajte čistim i suvim štapićem za koktele ili čačkalicom.

Da biste stvorili mešavinu ulja za masažu tela koja odgovara vašim potrebama, odaberite do četiri ulja kao dodatak baznom.

Beautiful young woman in spaand wellness. Face back and stone massage
GraphicStock

MEŠAVINA ZA POMOĆ U OPUŠTANJU

Opuštanje je osobito važno posle stresnog dana na poslu, a pomaže mešavina sledećih ulja: bergamot, kamilica, žalfija, lavanda, ružino drvo ili sandalovina. Da biste dodali optimističnu notu, odaberite citrusno ulje koje će proizvesti mešavinu koja istovremeno opušta i oživljava.

 MEŠAVINA ZA ENERGIJU

Kad se sve čini sivo i depresivno, oživljavajuća masaža s mešavinom ulja koja ispunjavaju energijom može da pomogne da se loš dan ispuni energijom, isprobajte mešavinu tri ili četiri od ovih ulja: biber, čempres, eukaliptus, anis, đumbir, limunika, jasmin, kleka, limun, muskatni oraščić, nana, ruzmarin, čajevac.

SENZUALNA MEŠAVINA

U dugotrajnim vezama, intimna telesna veza između partnera množe oslabiti ili prestati da postoji. U takvim trenucima, neseksualni, ali svejedno ljubavni dodir masaže može ponovno da oživi seksualnu želju. Esencijalna ulja koja mogu pomoći su: biber, kedrovina, anis, tamjan, đumbir, jasmin, ruža i sandalovina. Ovo je područje u kojem je posebno važno imati na umu lični ukus pojedinca.

masaza graphic 1
GraphicStock

MEŠAVINA ZA PODIZANJE RASPOLOŽENJA

U danima kad vam se uobičajene životne aktivnosti čine preteškim, postoje ulja koja mogu da pomognu: bergamot, benzoin, kedrovina, tamjan, geranijum, limunika, jasmin, mandarina, muskatni oraščić, narandža, ruža, ružino drvo ili ylang ylang. Mešavina tri ili četiri ulja sa ove liste i umirujuća masaža mogu da učine da ponovo uživate u životu.

MEŠAVINA ZA UKOČENE MIŠIĆE

Svako povremeno pati od manjih bolova u mišićima. Možda ih izaziva neuobičajen telesni napor ili predugo sedenje u neudobnom položaju. Zato će najviše pomoći ulja koja vraćaju krv u bolne mišiće. Odaberite neka od ovih: benzoin, biber, eukaliptus, đumbir, limunika, jasmin, kleka, lavanda, limun, majoran, muskatni oraščić, narandža, nana ili ruzmarin.

MEŠAVINA KOJA ZAGREVA

Posle borbe s jakim vetrom i hladnom zimom, zamisao o skidanju odeće zbog masaže može se činiti neprivlačnom. Ali, postoje zagrejavajuća i umirujuća esencijalna ulja koja mogu da pomognu kad se osećate emocionalno i telesno hladno. Pomešajte benzoin, đumbir, narandžu i ružino drvo i dopustite im da vas greju posebnim mirisima.