Sve je više sumnji da je fluor koji se koristi u pastama za zube štetan. Kako biste prestali da se opterećujete i svakodnevno pitate da li dok perete zube radite lošu stvar za vaš organizam, napravite sami pastu kojom ćete prati zube.

 

pixabay.com
pixabay.com

Kako biste u tome uspeli potrebni su vam kokosovo ulje, eterično ulje mente (nane), soda bikarbona, listići nane i  stevija. Ovu pastu možete napraviti brzo i lako, u njoj su zdravi sastojci, koji se pritom ne kvare, a čak ne morate ni da je držite u frižideru.

POTREBNO JE

  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • nekoliko kapi eteričnog ulja mente (nane)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • listići nane
  • stevija po ukusu

PRIPREMA

Pomešajte kokosovo ulje sa sodom bikarbonom i isitnjenim listovima nane. Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente i malo stevije (prirodnog zaslađivača) koji će pasti dati prijatan ukus koji će se svideti i deci. Sve sastojke dobro promešajte i sipajte u čistu staklenu teglicu (za svakog člana porodice napravite posebno). Četkicu umočite u pastu i operite zube na uobičajen način.

PERITE ZUBE PRAVILNO

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak karijesa i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjaju se naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Većina ljudi, nažalost, ne pere zube pravilno.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba neće se skidati sa zuba, već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od tri minuta.

Pripremila: S. G.