Ako u vašem toaletu nemate prirodnu ventilaciju, tačnije prozor, sigurno se manje-više uspešno borite za svež vazduh u ovoj prostoriji. Da biste izbegli nepotrebne osveživače pune štetnih hemikalija, isprobajte da sami napravite idealan osveživač.

 

freeimages.net
freeimages.net

PRIRODAN OSVEŽIVAČ

POTREBNO JE

  • 50 ml medicinskog alkohola
  • 300 ml vode
  • 40 kapi eteričnog ulja
  • plastična bočica s pumpicom

PRIPREMA

U bočici s pumpicom dodajte alkohol i eterična ulja, dobro protresite i potom dolijte vodu.

Pre odlaska u wc, unutrašnjost školjke poprskajte sa sredstvom koje će čitavo vreme širiti prijatne mirise. Pre svake nove upotrebe obavezno protresite sadržaj bočice.

TEČNI SAPUN

Poprskajte WC šolju sapunom za ruke i pustite vodu dok istovremeno četkom stvarate više pene i ribate je.

Na taj ćete način ukloniti neugodne mirise i neće biti potrebe da koristite veštačke osveživače vazduha.

FANTASTIČNA SODA

Soda bikarbona jako dobro upija mirise. Napunite malu posudu sodom bikarbonom i ostavite je u kupatilu. Menjajte sadržaj jednom mesečno.

EUKALIPTUS

Sveži listovi eukaliptusa vrlo su delotvorno sredstvo osvežavanja prostora. Moguće ih je kupiti u nekim cvećarama. Držite ih u vazama iznad toaleta.

Mnogi proizvodi za čišćenje, pa i za osvežavanje doma sadrže toksične hemkalije, koje se u telu mogu gomilati godinama i dovesti do raznih obolenja. Ako vam je imunitet često slab, osećate ponekad nesvesticu, u porodici su česta obolenja i prehlade, odgovor možete potražiti u vašim sredstvima za čišćenje i osveženje.

Osveživači vazduha su posebno van svake kontrole, a reč je o isparavanjima koja u mnogim domovima udišu svakodnevno, a nisu ni svesni šta to na taj način ulazi u njihov organizam.

Jedno ugledno istraživanje osveživača vazduha je bilo posebno šokantno. U osveživačima su otkrivene velike količine ftalata, koji su vrlo štetni po decu posebno i trudnice i razvoj fetusa. (Čak 86 odsto njih je sadržavalo opasne ftalate). Hemikalije su prisutne čak i u sprejevima za koje piše da su prirodni i bez mirisa.

 

Pripremila: Mariota Vlaisavljević