Izložba selekcije radova pristiglih na Kreativni konkurs za najbolji slogan i poster na temu podizanja svesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke otvorena je u Galeriji Narodne banke Srbije na beogradskom trgu Slavija.

 

Na konkurs koji je bio otvoren do 20. januara 2019. prijavljen je impresivan broj radova – više od 400 iz čitave Srbije. Konkurs je realizovan u okviru Projekta Unapređenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji.

Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije uz podršku Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Na ceremoniji otvaranja autorima radova koji su po oceni međunarodnog žirija najbolji, dodeljene su i novčane nagrade koje su obezbedile kompanije i donatori iz Japana.

Konkurs je bio podeljen u dve kategorije: prva je bila namenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola (8.razred) i srednjoškolcima, a druga punoletnim osobama. Tema je bila podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove opake bolesti.

Među radovima srednjoškolaca i osmaka za najbolje su proglašeni slogani učenika 8/2 škole “IV kraljevački bataljon” (drugo mesto) i Marije Tatić (prvo mesto). Marija Tatić je osvojila i prvu nagradu u kategoriji postera, a druga nagrada dodeljena je Lei Maletić.

Među radovima odraslih za najbolje su proglašeni slogani Ljilje Anđelić (drugo mesto) i Mirke Jokičić (prvo mesto). Drugu nagradu u kategoriji za najbolji poster osvojio je Đorđe Bukinac, a prvu nagradu Marija Penezić.

Nagrađeni radovi biće korišćeni u nekoj od budućih kampanja posvećenih važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Izložba radova u Galeriji Narodne banke Srbije biće otvorena za posetioce do 13. marta 2019. svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Za razliku od višegodišnjeg pada stope mortaliteta registrovanog u većini evropskih zemalja, stopa mortaliteta u Srbiji i dalje u porastu. Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45 do 64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Izvor: zdravaiprava