Las Vegas, Dubai i Kankun neka su od omiljenih destinacija turista širom sveta, ali pre stotinjak godina nijedan od ovih gradova nije postojao. Naime, još pre izgradnje bili su namenjeni samo da bi privukli turiste.

Ljudi su i pre 2.000 godina gradili takva mesta koja turisti posećuju i danas.

Dubai www.freeimages.com
Dubai
www.freeimages.com

DUBAI, UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Do pre 30 godina na mestu gde se sada nalazi grad bila je samo pustinja, ali nakon pronalaska nafte Dubai je doživeo jednu od najvećih ekspanzija ikada zabeleženih. Dubai je danas lokacija mnogih arhitektonskih podviga kao što su najviši hotel, najveće veštačko ostrvo, najveći trgovački centar na svetu… Ova strategija se isplatila. Naime, od 2013. Dubai je sedmi najposećeniji grad na planeti.

 

ATLANTIK SITI, SAD

Ovaj grad je poslednjih godina doživeo pravi preporod zahvaljujući seriji “Boardwalk Empire”, ali već nekoliko decenija doživljava postepen pad broja posetioca. Grad je vrhunac posećenosti imao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada su bogati stanovnici Njujorka ovde provodili svoje godišnje odmore. Atlantik Siti je nastao 1854. godine, a već 1874. imao je posećenost od 500.000 turista godišnje.

Kankun www.freeimages.com
Kankun
www.freeimages.com

KANKUN, MEKSIKO

Kankun je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu. U samo poslednjih šest meseci u njemu su viđene zvezde kao što su Selena Gomez, Adam Sandler i Seth Rogen. Meksičke vlasti su pre 45 godina uložile veliki novac izgradivši nekoliko skupocenih hotela, s ciljem stvaranja globalne turističke destinacije. Danas je Kankun, pored Akapulka, najveća turistička atrakcija ove centralnoameričke zemlje.

GRAD REKE TEMZE, KINA

Grad je dobio ime po Temzi, drugoj najdužoj engleskoj reci, i nalazi se oko 30 kilometara udaljen od Šangaja. Izgradnja je koštala 766 miliona dolara, ali od svog nastanka 2006. godine nikada nije postigao neki značajniji uspeh. Danas uglavnom služi kao pozadina na fotografijama mladih kineskih bračnih parova koji nisu imali dovoljno novca za medeni mesec u Engleskoj.

BENIDORM, ŠPANIJA

Ovaj grad je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Španiji, ali do 1950-ih bio je samo mladi ribarski grad na zapadu Mediterana. Nakon što je ribarska industrija doživela pad, španske vlasti odlučile su da ga pretvore u mesto za odmor. Od tada Benidorm godišnje posećuju milioni turista, a čak je snimljena i serija koja nosi ime ovog grada.

Las Vegas www.freeimages.com
Las Vegas
www.freeimages.com

LAS VEGAS, SAD

“Grad greha” nastao je 1905. godine. Procvat je doživeo kada je 24 godine kasnije savezna država Nevada legalizovala kockanje. Od tada, Las Vegas je top destinacija među kockarima širom sveta. Takođe, poznat je i po svojim restoranima, hotelima i zabavnim centrima u kojima zabavu pronalaze svi od sedam do 77 godina.

BAIAE, ITALIJA

Ovaj drevni grad je dokaz da je turizam bio bitan i pre 2.000 godina. Naime, Rimljani su ovaj grad izgradili kako bi privukli svoje bogate sugrađane, ali 1500. godine grad je napušten zbog malarije. Zbog jakih vulkanskih aktivnosti većina grada nestala je pod vodom, ali mnoge ostatke je i dalje moguće posetiti.

Izvor: Klix.ba