“Pazi, mama sluša” je dnevnik jedne mame. “Odlomci” iz njenog života koji, pre svega, ispunjavaju dve devojčice – Vanja i Maša. Autorka Sanja Radenković kroz svoju priču želi da pokaže koliko je bitno da roditelji razgovaraju sa decom, koliko su deca snalažljiva i svesna brojnih situacija koje donosi život iako su još mala.

 

Sanja Radenković Privatna arhiva
Sanja Radenković
Privatna arhiva

– Deca još u osnovnoj školi prepoznaju neke od situacija koje se svima mogu dogoditi i na pravi način reaguju na njih. Kroz knjigu se provlače i edukativni tekstovi, na primer o Zlatiboru i Durmitoru, kao i pojedine zanimljive legende – otkriva nam Sanja.

U recenziji koju je napisala Jasmina Ana navodi se da je dnevnik ove mame topla, iskrena i nežna priča o odrastanju njene dve kćeri.

“Potreba da se zadrži radost, da se od zaborava sačuvaju dragoceni trenuci porodične prisnosti, otkrivanje tajni života, odrastanja, suočavanja…

Knjiga je dragocena, ne samo za buduće i sadašnje roditelje, već i za decu, i klince na pragu puberteta. Ovde mogu naći odgovore na mnoge dileme i nedoumice koje im, u tom dobu, izgledaju nerešive i pregoleme.”

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Recenzent se zapitao koliko roditelja danas, nažalost, propusti jednostavne i nežne trenutke bliskosti…

“U njima teče obostrano poverenje. Roditelji ne znaju kako da saopšte svom detetu da uvek sve treba da kaže. Da ne ćuti. Ma šta to bilo. Uvek sve reći ocu ili majci. Svaki problem, dilemu, tajnu. Mudrost je to, i poruka ove knjige. Učiniti svet vedrijim i boljim nego što jeste, olakšati tim nemoćnim i malim stvorenjima prve tuge, brige, strahove. Tajna je u ljubavi.”

Ovo je prvi roman Sanje Radenković (42) iz Beograda.

Ranije se bavila PR-om, a ljubav prema pisanju gaji od studentskih dana.

Po struci je master prof. jezika i književnosti.