Čuvena riđokosa devojčica Pipi Duga Čarapa, junakinja neverovatnih avantura, obeležila je 70 rođendan. I to u društvu mališana koji su učestvovali u radionici na manifestaciji “Građanin Dete – Društvo po meri deteta” kojom se i ambasada Švedske pridružila značajnom jubileju.

 

crtezi
Izložba radova održana je UK “Parobrod”

Mališani su imali priliku da nacrtaju junake knjiga Astrid Lindgren, pošalju poruku odraslima na kreativan način, kao i da u okviru dvodnevnih radionica “Children Make” izraze svoja razmišljanja o važnim stvarima i životnim pitanjima koristeći nove tehnologije i umetnost.

Nizom različitih aktivnosti podsetili smo se na devojčicu koja je inspirisala mnoge generacije dece da budu hrabra, iskrena i da iskažu svoje mišljenje.

Odrasli su na predavanju Karin Salmson iz izdavačke kuće Olika (Različit) iz Švedske imali priliku da čuju kako predstavljanje dečaka i devojčica u knjigama za decu može uticati na male čitaoce tokom njihovog odrastanja.

Koncept radionice “Children Make” pokrenuo je prošle godine Švedski institut, a razvili su ga Interaktivni institut iz Geteborga i Maša Avramović, stručnjak za dečju participaciju. U Srbiji ovaj koncept realizuju C31- Centar za razvoj kulture dečjih prava i tim umetnika, IT stručnjaka i pedagoga.

KO JE PIPI

U jednom švedskom gradiću u oronuloj kućici usred vrta živela je vrlo neobična devojčica. Njeno ime je bilo Pipi Duga Čarapa.

Njen otac bio je moreplovac i zvao se Efraim Duga Čarapa. On je kupio ovu kućicu kako bi tu mogao da provede starost kada se vrati sa morskih putovanja. No dogodila se nezgoda i talas je Efraima odneo sa palube broda. Pipi ga više nikada nije videla, ali znala je da će se jednog dana vratiti.

 

Pripremila: Mariota Vlaisavljević