Plavi krug oko Ade – maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa! Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – Plavi krug, u znak obeležavnja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, organizuje peti maraton i trku podrške osobama obolelim od šećerne bolesti, u nedelju 13. novembra na Adi Ciganliji. Start trke podrške je kod Bandžija, u 12 časova.

 

Trka na Adi dijabetTrka podrške otvorena je za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života bitni u sprečavanju pojave dijabetesa. Dužina kruga je 7.700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima.

Istog dana se održava i maratonska trka, sa početkom u 10 časova. Start je kod kafića Smokvica, na makiškoj strani Ade, gde će biti postavljena startna kapija. Maratonska staza je duga  42.195 metara, odnosno trčaće se pet i po krugova. Cilj maratonske trke će biti kod Bandžija, a prve trkače očekujemo da prođu kro cilj oko 14 h.

Na maratonskoj trci, pored sportista, učestvuju i osobe koje imaju dijabetes, a do sada je prijavljeno više od 220 maratonaca iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta i ekipe Hitne pomoći, a biciklisti iz Ciklo sveta Srbije će pratiti maratonce kako bi im omogućili da nesmetano završe svoju maratonsku trku. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.

Maraton i trka podrške osobama sa dijabetesom, Plavi krug oko Ade, pokazaće javnosti da za dijabetes ne postoje granice. Pridružite nam se!

U Srbiji oko 710.000 odraslih osoba ima dijabetes i ta bolest je peti najčešći uzrok smrti u našoj zemlji. Oko osam procenata stanovništva Srbije ili 465.000 ljudi ima dijagnozu šećerne bolesti i leči se, a procenjuje se da još  245.000 osoba ima dijabetes a da to i ne zna. Trećina pacijenata već ima jednu ili više komplikacija u trenutku kada im se dijagnostikuje šećerna bolest.

Prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta i predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes, podetio da je ova bolest veliki izazov za svako društvo i zdravstveni sistem. U Srbiji od ove bolesti umire godišnje oko 10.000 osoba, a za lečenje se izdvaja 680 dolara po pacijentu godišnje.

Dijabetes izaziva teške komplikacije: on je prvi uzrok slepila, otkazivanja bubrega, propadanja perifernih nerava, amputacija…

Da ovoj bolesti ipak može da se stane na put, Dr Lalić je ilustrovao primerom Finske.

Naučna studija koja je urađena u toj zemlji dokazuje da se za samo pet godina za 58 odsto može odložiti i smanjiti pojava dijabetesa kod stanovništva, ali preduslov za to je promena navika: da osobe sa viškom kilograma za pet godina smanje telesnu težinu za pet odsto, da smanje masnoće u ishrani, a jedu namirnice sa više vlakana i da povećaju fizičku aktivnost.

– Postoje efikasna rešenja u prevenciji dijabetesa i moramo ih slediti. U Srbiji smo, među prvima u Evropi, još 2005. uveli vodiče za ranu prevenciju, a u sklopu toga i upitnik sa osam pitanja, na osnovu koga se utvrđuje rizik od obolevanja od dijabetesa. Na prvih 3.000 anketiranih pacijenata našli smo više od 11 odsto osoba koje su bile u visokom riziku da dobiju dijabetes – naveo je dr Lalić.