Ko su internet predatori, koji su tipični modeli njihovog ponašanja, kako naučiti decu da vode računa o svojoj bezbednosti na internetu? Aktivisti i predstavnici Centra za bezbedni internet će svim zainteresovanima pružiti praktične informacije o tome kako se ponašaju osobe koje koriste nove tehnologije sa ciljem zloupotrebe dece u seksualne svrhe, koje su metode prevencije, kao i o tome kako da prijave slučaj seksualnog uznemiravanja ili vrbovanja dece od strane odrasle osobe na internetu.

 

graphicstock
graphicstock

Odgovore na sva pitanja zainteresovani će dobiti od ljudi upućenih u ovu tehnološku oblast, a tribine će biti održane predstojećeg vikenda – u subotu 4. juna na platou ispred “Immo Outlet Centra” i u nedelju 5. juna ispred TC “Ušće” od 14 do 19 časova. Građanima će biti podeljene edukativne brošure o ovim temama.

PAMETNI TELEFONI, A NAŠA DECA?

Ovogodišnje istraživanje UNICEF-a sprovedeno u saradnji sa Ipsosom ukazuje na to da 63 odsto dece u Srbiji poseduje pametni telefon, a njih čak 90 odsto ima pristup internetu putem svog ili uređaja člana porodice.

Zbog toga je od velike važnosti da roditelji budu upoznati sa načinima prevencije zloupotrebe dece, da se informišu kako da usmeravaju svoju decu da pravilno koriste internet, kao i da prepoznaju znake uznemiravanja.

BEZBEDAN INTERNET

Vikend za bezbedni internet osmišljen je u okviru programa “Razvoj kapaciteta za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta” koji partnerski realizuju Net patrola, UNICEF u Srbiji i Fondacija “Fond B92” uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević