Ruzmarin se već vekovima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, upaljenog grla, gripa, kašlja, bronhitisa i infekcija respiratornog sistema. Kao nijedna biljka savršeno čisti pluća i bronhije.

 

GraphicStock

Lekovite osobine imaju listovi iz kojih se destilacijom izdvaja etarsko ulje. Kada je reč o etarskom ulju ruzmarina, postoje četiri hemotipa (cineol, verbenon, kamfor i mircen) što zavisi od podneblja u kome se gaji.

Stari Grci su ga posvetili boginji Afroditi, mađarska kraljica Elizabeta koristila za podmlađivanje, a kod nas je nezaobilazan detalj na svadbama. Od davnina se veruje da njegove iglice ublažavaju bol, pa su ga drevni narodi stavljali na rane. Uspešno pomaže i kod malokrvnosti, naročito kod dece, popravlja apetit i raspoloženje, poboljšava rad želuca, smiruje nervozu, otklanja strah. Takođe, ublažava i menstrualne bolove i reguliše neredovan ciklus. Čaj i oblog od ruzmarina umanjuju glavobolju koja se javlja zbog stresa.

Ruzmarin se koristi:

* za iskašljavanje

* da izleči prehladu

* protiv gripa

* za lečenje upale sinus

*za menstrualne bolove

*za bolji apetit

*za bolji rad želuca

* za nervozu

*za bolje pamćenje

Za iskašljavanje

Potrebno je

– 3-5 kapi etarskog ulja ruzmarina

– 3 l proključale vode

U vodu dodajte kap ulja, inhalirajte se minut, sipajte drugu, udišite isparenje još minut… Odrasli bi to trebalo da rade četiri do pet puta a deca tri do četiri. Inhalirajte se dva puta dnevno do prestanka tegoba.

SAVET PLUS: Deca i trudnice ne bi trebalo da koriste etarsko ulje ruzmarina hemotipa cineol.

Napitak od ruzmarina za snažniji organizam

 Uz pomoć moćnog ruzmarina, za samo 8 dana vaš organizam biće mnogo snažniji…

Potrebno je

ruzmarin

3 limuna

smeđ šećer

voda

Priprema

Grančicu ruzmarina, tri limuna iseckana na kolutove i osam kašika smeđeg šećera stavite u litar vode i kuvajte dok ne dobijete četiri kafene šoljice smese. Pijte osam dana po pola šoljice.

Za bolje pamćenje

Pomešajte 30 g ruzmarina, 30 g maslačka, 20 g žalfije i 20 g bosiljka. Prelijte sa pola litre ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

Za jače srce

Šaku svežeg ruzmarina potopite u litar crnog vina, najbolje domaćeg. Mešavinu čuvajte u staklenoj flaši i mućkajte sedam dana nekoliko puta dnevno. Nakon toga pijte svakog dana po čašicu, pre doručka i ručka. Pozitivne rezultate uočićete nakon mesec da