Predivne plaže, ugodna obala i savršeno more, reči su koje najkraće opisuju Makarsku rivijeru. Makarska je smeštena u prirodnoj luci, podno strmog masiva Biokova, u uvali koju čine poluostrva Sveti Petar i Osejava. Prostire se od Brela do Bačine i smatra se trgovačko – kulturnim središtem cele regije.

 

privatna arhiva
privatna arhiva

Makarska na malom prostoru nudi sve one stvari koje su značajne za ovu regiju. Tokom lagane šetnje, možete obići najvažnije spomenike, pa tako na poluostrvu Sveti Petar možete posetiti rekonstruisanu Crkvu istoimenog sveca, koja je obnovljena prema izgledu zdanja iz 15. veka, a nastala na temeljima crkve iz 6. veka. Na dugoj strani je smešten franjevački samostan Blažene Device Marije, u kojoj je sačuvana vredna umetnička zbirka dokumenata i crkvenog nameštaja.

U podrumima samostana smešten je nadaleko poznat Malakološki muzej koji čuva školjke iz svih svetskih mora, pa tako i iz Jadrana. U muzeju se nalazi 3.000 školjki, od kojih su neke i gigantske veličine.

Glavni gradski trg je srce grada, posvećen je narodnom pesniku Andriji Kačiću Miošiću, čiji spomenik dominira trgom.

Do plaža se iz centra grada stiže za oko 10 minuta, laganom šetnjom, a većina je šljunkovita.

privatna arhiva
privatna arhiva

Iz Makarske možete otići na jednodnevni izlet, brodovima do okolnih ostrva Hvara i Brača. Cene tih izleta su od 30 do 35 evra po osobi i polazak je u ranim jutarnjim satima. Do njih možete stići i trajektima, iz Makarske do Brača i iz Drvenika (30 km od Makarske) na Hvar. Možete se vratiti u popodnevnim ili večernjim časovima.

Pored Makarske možete obići i manja mesta kao što su Krvavica, Promajna, Podgora, udaljena samo par kilometara, a do kojih ćete lako stići šetajući duž obale, uz samo more. Manja mesta imaju svoju posebnu draž, male plaže u prekrasnim uvalama, dok vas opojni miris borovine i mora sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Od suvenira u Makarskoj najtraženija je lavanda, kao i ručno pravljeni sapuni. Lavanda se može kupiti u interesantnim pakovanjima u obliku cveta ili vrećice, a tu je i blagotvorno ulje od lavande čiji miris podseća na leto i more.

Pripremila: Marija Nikolić