So i biber ne moraju uvek da idu zajedno. Ovo je samo jedna od grešaka koje se prave kada se koriste začini. Odri Bruno, nutricionista savetuje kako da ih pravilno koristite.

 

Kad sam počinjala da se bavim kuvanjem, pomalo sam se bojala začina. Uvek sam se plašila da ću ih staviti previše i tako upropastiti jelo, tako da sam ih često koristila mnogo manje nego što treba. Čak i kad sam pravila neko jelo po receptu, finalni proizvod je ponekad bio bezukusan. Ali sam uvek oklevala da dodam više začina.

Tek kad sam počela da učim više o kuvanju – tako što sam gledala video klipove sa uputstvima i čitam kuvare – shvatila sam gde grešim. A što sam više gledala profesionalce kako koriste začini to sam postajala slobodnija da i ja to radim, i ubrzo sam primetila da su jela koja pravim postala mnogo bolja.

Začinjavanje hrane može da predstavlja problem zato što ne postoje utvrđena pravila koliko začina treba dodati jelu koje pripremate. Svaki začin je drugačije jačine, tako da odgovarajuća količina umnogome zavisi od same vrste začina, jela i osobe koja to jelo jede, kaže Den Cukarelo, urednik specijalizovan za kuvare TV emisije America’s Test Kitchen.

Ako vam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna najverovatnije ne znate kako se pravilno koriste začini.

Cukarelo objašnjava koje su to najčešće greške, od stavljanja premalo soli do korišćenja uvek istih začina, i šta treba raditi da bi sve što spremate bilo neodoljivo ukusno.

Ne solite dovoljno

Dodavanje soli je izuzetno važno jer mnogo utiče na hranu, objašnjava Cukarelo. Ovaj univerzalni sastojak ima moć da učini meso sočnijim, povrće mesnatijim, slatkiše slađim i još mnogo toga. Kao što Samin Nosrat objašnjava u svojoj knjizi o osnovama kulinarstva pod nazivom Salt Fat Acid Heat, kad koristite odgovarajuću količinu soli, jelo više liči na samo sebe.

Što nas dovodi do…

Kako se koriste začini, a kako so

Kad god nešto barite, voda treba da bude veoma slana – otprilike 1 kašika soli (po mogućstvu košer soli) na 4 litra vode, kaže Cukarelo. Iako zvuči kao recept za nešto nejestivo, ovo garantuje da će vaše jelo biti odgovarajuće začinjeno. Pored toga, najveći deo soli će ispariti i/ili završiti u sudoperi, tako da ne morate da brinete. Ako niste sigurni da li je voda dovoljno slana, probajte je! Ako vam se usta skupe, količina je odgovarajuća.

Kad so direktno dodajete nekom jelu (ne samo vodi za barenje), treba da stavite mnogo manje. Počnite da dodajete pomalo i povećavajte količinu. Koristite kašičicu i posle svakog dodavanja obavezno probajte. Tako ćete sigurno znati da li treba još, a ako ste presolili, imaćete vremena da ispravite tu grešku (objašnjeno u nastavku).

Što se mesa tiče, Cukarelo kaže da treba da dodate jednu kašičicu soli na pola kilograma mesa. „Soljenje proteina na duže vreme im pomaže da zadrže sopstvene prirodne sokove”, objašnjava on. Samo vodite računa da ne solite nešto mnogo pre vremena. Piletina, šnicla i svinjetina mogu da imaju koristi od dužeg perioda soljenja zato što su mnogo teži – solite ih sat do 24 sata pre pripreme. S druge strane, riba i školjke će se isušiti ako su presoljene, tako da je najbolje da sačekate i da ih posolite kad treba da ih pripremite.

Ako ste nešto presolili, za to postoji veoma jednostavno rešenje: dodajte više drugih sastojaka koje koristite sve dok se preslan ukus ne izgubi. To može da bude više vode u supi, više putera u sosu ili više limunovog soka u prelivu za salatu. Svaki put kad stavite neki sastojak polsušajte kako se koriste začini, probajte jelo i nastavite sve dok ne dobije odgovarajući ukus.