Autorka kulinarske knjige Roz Parsel izjavila je da saoseća sa onima koji rade u kancelarijama jer je i njoj samoj teško da istraje u zdravoj ishrani u svom radnom okruženju. Ali ona je smislila kako da doskoči iskušenjima, a ovo su njeni saveti za zdravu ishranu na radnom mestu.

 

Foto: Pixabay

Ponesite svoj doručak

Morate imati zaista dobar doručak.

Sedećete za svojim radnim stolom tokom celog dana i obavljaćete dosta intenzivnih i stresnih poslova, a dokazano je da doručak poboljšava koncentraciju, pomaže u regulisanju nivoa stresa i popravlja raspoloženje. Obavezno uvek pripremite svoj doručak, DSD.

Ne ručajte za radnim stolom

Nikada nemojte ručati za svojim radnim stolom. Uvek pokušavam da podstaknem ljude. Morate obratiti dosta pažnje kada jedete, zato uzmite kutiju za ručak i izađite napolje ili sedite na otvorenom prostoru i ručajte u miru. Razdvojite ručak od svog radnog okruženja.

Priprema obroka je neizbežna

Nažalost, ne postoji jednostavan način da to izbegnete. Morate da posvetite određeno vreme pripremi obroka.

Veći deo pripreme obavljam vikendom, tada imamo slobodnog vremena. Budući da imam tu malu pauzu, sada mi treba samo 10 minuta dnevno, možete to pretvoriti u pravu umetnost.

Duplo i trostruko

Kada pravite obrok tokom vikenda, ili bilo kada, napravite duplu ili trostruku količinu i koristite je za ručkove do kraja nedelje.

Obratite pažnju na hidriranost

Postarajte se da pijete puno vode. Često mešamo osećaje gladi i žeđi. Veoma često, oko 16 sati, naše držanje tela postaje pogrbljeno i postajemo veoma letargični. Često je uzrok tome činjenica da nismo dovoljno hidrirani.

Jednostavno naučite da kažete ne

Roz kaže:

“Kada radimo u kancelarijskom okruženju, može nam biti teško da ostanemo zdravi. Niste kod kuće, nemate kontrolu. Puno ljudi je oko vas, što stvara ogromno iskušenje. Bilo da je to Džon koji dolazi do vašeg stola u 15 časova, nakon što je pojeo dva keksa pa želi da se oseća bolje i nudi vama malo keksa. Morate biti veoma jaki i imati jaku volju. Mislim da samo moramo da naučimo da kažemo “ne”. Kada kolega dođe do vas i kaže: “Ma ostavi svoje taperver posuđe, hajde da odemo negde na ručak”, recite “ne, hvala”. Kada dođe i pita vas da li želite keks, opet recite “ne”. Ponekad to predstavlja veći otpad u vašem organizmu nego u korpi za otpatke”, savetuje.

Izvor: Zdravaiprava