Jedna od najsrećnijih vesti koju možete da dobijete u životu svakako je vest da čekate bebu, odnosno da ste u drugom stanju. Roditeljstvo je najlepša, ali i najteža životna uloga. Malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga, kažu naši stari. Međutim, mladi roditelji znaju da se već od prvog dana, tj. od samog saznanja da će se uskoro roditi beba, javljaju i prve brige, koje i nisu baš toliko male. Mlade roditelje, a naročito mlade majke, posebno brine period trudnoće: da li će sve biti u redu sa njenim zdravljem, da li će se beba pravilno razvijati, da li će biti zdrava, kako će proteći trudnoća. Ovo stanje prate brojne zanimljivosti, a mi ćemo se u ovom tekstu baviti svim onim znacima koji prate prve dve nedelje trudnoće.

 

Foto: Pixabay

Da krenemo redom i pokušamo da makar malo ublažimo brige koje imate, ako baš sada postoji šansa da ste u drugom stanju. Prve dve nedelje trudnoće zapravo i nisu „prava“ trudnoća.

Kao što svi dobro znate, trudnoća traje 40 nedelja. Svaku buduću mamu zanima njena trudnoća po nedeljama, kako bi mogla da isprati sve očekivane promene na svom telu i tok razvoja njene bebe. Ako konsultujete bilo koji kalkulator trudnoće videćete da prve dve nedelje trudnoće predstavljaju svojevrsnu pripremu za ovulavciju i začeće. Vi možda samo još samo maštate o bebi, sa nestrpljenjem čekate novu ovulaciju, pa potom se nadate i začeću, ali medicinski gledano, i taj period se računa u „trudnoću“ – to su te prve dve nedelje, kojih često žene nisu svesne (jer simptomi trudnoće u prve dve nedelje realno ne mogu ni da postoje), a i te kako su važne za sve ono lepo što sledi.

Prva nedelja trudnoće

U prvoj nedelji trudnoće, kao što smo malopre rekli, Vi još niste trudni. Ali, to je nedelja kada se i Vaše telo i buduća beba pripremaju za začeće. Zato je dobro da znate kakve se to promene dešavaju u Vašem telu tokom te prve nedelje. U ovoj prvoj nedelji trudnoće Vi ste dobili menstruaciju i imate svest da nakon toga počinje novi ciklus, tj. priprema materice, ali i hormona, za potencijalno začeće. Početkom trudnoće, ako pitate lekare, smatra se prvi dan Vaše poslednje menstruacije. Ukoliko planirate trudnoću, sigurno ste već dobili potvrdu Vašeg ginekologa da ste zdravi i počeli svakodnevno da uzimate tablete folne kiseline. Za ovu „pripremnu“ nedelju je takođe važno da počnete da vodite više računa o svom zdravlju: da samnjite unos nikotina ukoliko ste pušač, da počnete zdravije da se hranite, takođe je preporučljivo da potpuno izbacite iz upotrebe alkohol ili njegovo konzumiranje smanjite na minimum (alkohol u krvi, kažu istraživanje, smanjuje količinu kiseonika koji beba uzima iz majčine krvi). Nutricionisti takođe preporučuju da se smanji unos kafe i prostih šećera. Dok planirate trudnoću ili kada potvrdite da ste u drugom stanju, bilo bi korisno da posetite i nutricionistu koji će Vam dati savete o tome kako pravilno da se hranite narednih devet meseci. Takođe vodite računa o lekovima koje uzimate. Naravno, redovnu terapiju ne preskačite, ali svakako upoznajte svog ginekologa sa svim svojim dijagnozama i lekovima koje pijete.

Kada govorimo o prvoj nedelji trudnoće, imamo još jednu važnu preporuku: pokušajte da saznate kada će se desiti ovulacija. Neke žene vrlo dobro poznaju svoje telo, ciklusi su im redovni, pa pouzdano znaju kada su im plodni dani. Ukoliko niste sigurni, a planirate bebu, konsultujte svog ginekologa i oko ovog pitanja.

Druga nedelja trudnoće

Iako se zvanično vodi kao druga nedelja trudnoće, Vi ni sada niste trudni. Druga nedelja je takođe priprema za buduću trudnoću. U ovoj nedelji u Vašem organizmu hormoni su vrlo burni i aktivni, jer se Vaše telo priprema za ovulaciju. Hormoni treba da stimulišu i pomognu sazrevanje jajne ćelije. Folikul koji će najveći i koji će dati jajnu ćeliju i sam pokazuje hormonsku aktivnost. On luči hormon estrogen čija je uloga da omogući materici da se pripremi za „prijem“ oplođene jajne ćelije. Pod dejstvom ovog hormona zid materice počinje da zadebljava, što je preduslov da se plod „usadi“ kada dođe trenutak.

U ovoj nedelji trudnoće jajna ćelija se oslobađa i tada je pravo vreme za oplodnju. Da li znate da je potrebno pola dana da spermatozoidi stignu do jajne ćelije i oplode je? Ništa se ne dešava na brzinu. Samo jedan, najbrži spermatozoid, od stotinu miliona njih koji jurišaju prema jajnoj ćeliji, uspeće da je oplodi. U tom trenutku stvara se novi život, tj. plod, a za tačno 38 nedelja Vi ćete postati majka. Ovog magičnog trenutka, nažalost, mi nismo svesni, jer još uve ne postoje nikakvi znaci trudnoće koji bi to nagovestili.

Veoma je važno da znate da u ovom periodu oplodnje treba da budete opušteni. Parovi koji dugo pokušavaju da dobiju potomstvo sigurno imaju tremu pred svaku ovulaciju, ali ona je samo štetna i predstavlja faktor koji otežava začeće. Naša psiha u velikoj meri utiče na naše telo, na hormonski status i promene koje se u telu dešavaju. Zato je dobro raspoloženje i rasterećenost preduslov za opšte zdravlje, ali i za trudnoću.

Autor: Srbijanka Stanković