Svaki šesti par u svetu suočava se sa neplodnošću. Problem s neplodnošću je podjednako prisutan kod muškaraca i žena, ali se o njemu i dalje nedovoljno govori i zna samo su neke od poruka sa današnjeg otvaranja Drugog međunarodnog Festivala potpomognute oplodnje „Mislite o tome“, u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo, koji je posetilo više od hiljadu sugrađana.

 

Svaki šesti par u svetu se suočava sa neplodnošću
Svaki šesti par u svetu se suočava sa neplodnošću

Ovako veliki broj posetilaca govori da je neophodno pokrenuti procese u društvu, kako bi se osnažile žene i parovi, dobili pravu informaciju i pravi tretman. Žene su često okrivljene za nepolodnost, ali činjenica je da je broj slučajeva neplodnosti uzorkovan problemima kod žena i muškaraca podjednak, rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo i dodala da je ponosna na pozitivne promene u društvu kojima je Udruženje doprinelo do sad, ali i da će nastaviti da se bore za podizanje svesti u javnosti o ovoj temi.

Festival je ugostio preko 50 eminentrnih stručnjaka iz Srbije i Evrope, koji će tokom ovog vikenda održati predavanja ali i besplatne konsultacije za čak 300 parova kojima je potrebna pomoć da bi postali roditelji.

Tokom dva dana trajanja Festivala, biće održano ukupno 10 panel diskusija na različite teme: surogat materinstvo, muška neplodnost, donacija reproduktivnih ćelija i embriona, kako zapoćeti lečenje, kome se obratiti. Takođe, izložbeni prostor ima preko 30 klinika iz zemlje i inostranstva, ordinacija, udruženja ali i mnogih drugih.

Prezentacije, koje se održavaju tokom trajanja Festivala su u potpunosti okrenute posetiocima, prilika su da prisutni čuju nešto više o suplementima, prenatalnim testovima, novim metodama u lečenju, analizama i mnogim drugim zanimljivim temama.

Svi prisutni na oba dana Festivala imaće priliku da u laboratoriji uživo vide kako izgleda svet stvaranje jednog novog života, ali i da uz pomoć psihologa učestvuju u pravljenju novog „Zida nada“ na kom se ostavljaju poruke podrške, razumevanja i saosećanja posvećenim svima koji vode borbu sa neplodnošću. Dokumentarni film o neplodnosti „Putvanje do bebe“ biće prikazivan tokom trajanja Festivala.

Izvor: zdravaiprava.com