Na Svetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa, koji se u svetu obeležava 12. oktobra, podsećamo da hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta.

Foto: Freepik

“U Srbiji oko 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artritisa, uključujući i više od 2.000 dece, a među obolelima je najzastupljenija radno sposobna populacija jer se bolest najčešće javlja posle 30-40 godine. U osnovi bolesti je zapaljenje, a bolovi mogu biti prisutni tokom dana i noći, a karakteristična za ovo oboljenje je jutarnja ukočenost koja može da traje i duže od jednog sata. Postoje brojne terapije, medikametozne i biološke, ali je obavezna i fizikalna terapija, kao i upotreba lokalno topikalnih analgetika, koji mogu da olakšaju tegobe”, rekla prof. dr Dragana Matanović, iz Klinike za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju KCS.

Nepodnošljiv bol, izazvan deformacijom zglobova, je ono s čime oboleli od reumatoidnog artritisa žive, te je neophodno da osim prepisane oralne i fizikalne terapije koriste i topikalne analgetike, kako bi umanjili bolove i olakšali svakodnevno funkcionisanje.

Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična bolest, koja najviše ugrožava zglobove šaka i stopala i dovodi do nepopravljivih oštećenja, pa čak i nepokretnosti. Svetski dan posvećen obolelima samo je još jedan prilika da se oni koji boluju podsete da samo udružena terapija daje dobre rezultate.

“S obzirom da su oboleli od reumatoidnog artritisa uglavnom radno sposobne osobe, koje neretko nemaju vremena da izostaju s posla i idu na fizikalnu terapiju, obično pacijente edukujemo da u zavisnosti od faze oboljenja, odnosno zavisno od toga da li je bolest u pogoršanju ili ne, obavezno imaju i periode aktivnosti ali i odmora, a učimo ih i zaštitnim položajima i vežbama koje mogu da im olakšaju ukočenost i bolove. Savet svakom obolelom jeste i upotreba lokalno topikalnih analgetika za smirivanje osećaja bola u zglobovima i mišićima”, savetuje prof. dr Matanović.

Tačan uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nije poznat, mada nasledni faktor igra veliku ulogu. Pušenje, gojaznost i neaktivan način života doprinose šansama za razvoj bolesti, posebno kod žena, koje tri puta češće oboljevaju od reumatoidnog artritisa. A simptomi su različiti, od zapaljenja u obliku otoka zglobova, ukočenost, crvenilo i toplota u zglobovima, konstantnog bola u mišićima i zglobovima, osetljivosti na bol, do ekstremnog zamora, slabosti, malaksalosti, ukočenosti i deformiteta zglobova.

Izvor: Zdrava i prava