Kada je spremite i probate, shvatićete da je baš tako i da ne preterujem – ovo sirova, veganska lazanja toliko je ukusna prste da poližeš! Umesto testa koristi se takođe tikvica, a meni je ova lazanja mnogo aromatičnija od špageta (za koje se, takođe koristi tikvica)! Kao i poznato italijansko jelo, sadrži dva preliva od dva različita ukusa koja se odlično kombinuju.

 

Foto: Pixabay

Veganska lazanja sprema se lako i brzo! Jedino što treba da uračunate i vreme za potapanje indijskog oraha (ili da ga potopite ranije).

Za recept su vam potrebni:

Brzo se sprema, uglavnom od svih sastojaka koje već imate u kući ili koje možete kupiti na pijaci – tikvica, paradajz (nije neophodno da bude svež, može i iz pakovanja), caciki preliv (tzatziki), začini…

Lazanje:

2-3 tikvice srednje veličine

 

Beli sos:

mnogo dobra pavlaka bez mlečnih proizvoda!

ILI:

1 šolja indijskog oraha, potopljenog bar na 2 sata,
3/4 šolje prečišćene vode,
začini za grčku caciki salatu,
zdravija so po ukusu;

Crveni sos:

3 srednja organska paradajza ili jedno pakovanje paradajza u konzervi,
4 sušena paradajza,
prstohvat origana,
prstohvat suvog bosiljka,
malo soli,
1 kašika maslinovog ulja (može i bez njega).

Kako se sprema veganska lazanja? Lako!

Tikvice iseckajte uzdužno na tanke šnite. Posolite s malo soli i ostavite da puste vodu dok spremate prelive za lazanju.

Priprema belog preliva:

Prospite vodu u kojoj je bio potopljen indijski orah. Ispretite ga u nekoliko voda i sipajte u blender uz pola šolje vode. Ako je previše suvo, dodajte još vode ili bademovog mleka i blendirajte dok ne dobijete finu strukturu. Dodajte so i začine za caciki salatu. Možete pomešati kašikom ili ubaciti sve u blender i blendirati.

Priprema crvenog preliva:

Ubacite sve sastojke, osim začina u secka i dobro sameljite. Na kraju dodajte začine i promešajte. U posudu prvo poređajte tikvicu, zatim crveni preliv, pa red tikvice, pa beli preliv… Ređajte tako dok ne potrošite sve sastojke.

Izvor: Eva i ja