Ako priželjkujete da su vam oči drugačije boje, više ne morate da nosite kontaktna sočiva. Možete pomoću lasera, samo jednim tretmanom, da trajno promenite boju vaših očiju. Naime, “Stroma medikal” razvila je proceduru koja smeđe oči pretvara u plave.

 

morguefile
morguefile

– Ispod svakog braon oka je plavo. Jedina razlika je u tome što braon oko ima tanki sloj pigmenta koji prekriva plavu dužicu – kaže dr Greg Homer, koji se nalazi na čelu upravnog odbora Stroma medikala.

Tehnika, koja se trenutno klinički ispituje nije invazivna.

Homer kaže da podstiče prirodan proces u oku u kom telo koristi ćelije “lešinare” koji vare i uklanjaju pigment sa površine irisa.

– Primenjujemo kompjuterski navođen laser niske energije koji uništava braon pigment. Reč je o specifičnoj frekvenciji koja prolazi kroz providnu rožnjaču, a zatim biva selektivno apsorbovana tamnim pigmentom koji prekriva iris. Procedura traje 30 sekundi, a posle dve nedelje, pacijent dobija plave oči – naglašava Homer.

On objašnjava da će ispitivanje obuhvatiti ukupno 100 pacijenata tokom godinu dana.

– Pokušali smo da predupredimo svaki mogući rizik prilikom dizajniranja uređaja i bili smo sigurni da će procedura biti bezbedna, pre nego što tretiramo prvog pacijenta. Do sada smo uspešno uklonili pigment sa površine irisa i nijedan od naših pacijenata u istraživanju nije trpeo nikakav bol, povredu niti neprijatnost – navodi Homer.

Ako ova procedura bude odobrena, koštaće oko 5.000 dolara.

Dr Ajvan R. Švab, predstavnik Američke akademije za oftalmologiju zadužen za odnose s javnošću, ističe da procedura može nositi visoku cenu i u smislu rizika po zdravlje, a da je u slučaju ovog zahvata najveća pretnja glaukom.