Centar za vantelesnu oplodnju koji je osnovala “Nije svejedno” fondacija kompanije Nectar, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Udruženjem Šansa za roditeljstvo i Centrom za mentalno zdravlje, počinje sa prvim aktivnostima pružanja podrške parovima i pojedincima borbi za potomstvo. Svakog ponedeljka, od 9 do 15 časova, u prostorijama Centra u zgradi Beograđanke, u Beogradu, Masarikova 5, u okviru Centra za vantelesnu oplodnju, zainteresovanima će biti omogućena besplatna psihološka podrška, odnosno besplatno individualno psihološko savetovanje.

 

Foto: Freepik

“Nije nam svejedno što je tema nataliteta u Srbiji toliko dugo aktuelna. Zbog toga se već nekoliko godina kao porodična kompanija trudimo da na različite načine pomognemo i stvorimo uslove da se što veći broj naših građana ostvari u ulozi roditelja. Sa našim partnerima u projektu želimo da pomognemo svima da dobiju neophodne informacije, stručnu lekarsku i psihološku podršku u borbi za potomstvo“, istakla je povodom početka besplatne psihološke podrške u okviru rada Centra, Ana Radun, upraviteljka „Nije svejedno“
fondacije kompanije Nectar.

Stručnjaci iz oblasti lečenja steriliteta, kao i mnogobrojna istraživanja, pokazali su da je uloga psihologa veoma važna u lečenju neplodnosti. Suočavanje sa ovim problemom jedno je od najstresnijih iskustava sa kojima se parovi susreću, svejedno da li prolaze kroz proces vantelesne oplodnje ponovo ili se sa ovom procedurom susreću prvi put.

,,Psihološki aspekt vrlo je bitan u ovoj borbi, zato ćemo se potruditi da svim zainteresovanim parovima i pojedincima pružimo neophodnu pomoć“, naglašava direktorka klinike Dr Laza Lazarević, ustanove koja je osnivač Centra za mentalno zdravlje, doc.dr sci.med. Ivana Stašević Karličić.

,,Parovima i pojedincima je teško da se nose s problemom neplodnosti. Ovaj problem obuzima celokupan život, utiče na emocije i na psihološka i sociološka stanja, zato je ovakva pomoć od velike važnosti ”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Pozivamo sve zainteresovane građane da zakažu svoj besplatan termin za savetovanje sa psihologom pozivanjem besplatnog nacionalnog info broja 0800 333 030. U Centru za vantelesnu oplodnju biće organizovana i VTO druženja koja imaju za cilj razmenu iskustava i informacija u vezi są procesom vantelesne oplodnje. Ideja je da građani razgovaraju i razmenjuju iskustva nedoumice, strahove i radosti. Podrška okruženja jako važna i poželjna, ali i razmena iskustva može jako puno
da doprinese ohrabrivanju za nastavak borbe za roditeljstvo.

O projektu:

Kompanija Nectar je akcijom “Nije svejedno kad bebe dolaze”, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, rekonstruisala odeljenje za
vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni front i stvorila uslove da se višestruko poveća broj parova koji će imati šansu da ovaj proces obave u svojoj zemlji. Sada putem Fondacije, zajedno sa Ministarstvom, nastavlja delovanje u ovoj oblasti otvaranjem savetovališta u dva Doma zdravlja Savski Venac i Novi Beograd, Centra za vantelesnu oplodnju, besplatnog nacionalnog broja za sve kojima je potreban savet ili prihološka pomoć, kao i štampanjem besplatnog Vodiča za vantelesnu oplodnju. Uskoro će biti obezbeđeno i vozilo kojim će stručna lica moći da dođu i do najmanjih mesta u Srbiji, do svih građana kojima ova vrsta informacije ili stručnosti nije lako dostupna. Fondacija je uvezala sve činioce u ovaj projekat – Ministarstvo zdravlja, Udruženje “Šansa za roditeljstvo” i Centar za mentalno zdravlje Grada Beograda.

Izvor: Zdravaiprava