Zablistajte uz šargarepu! Preporučujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija. Sve što vam treba kako bi vam koža bila sveža, glatka i nahranjena jeste ovo narandžasto povrće.

Sok od sargarepe
GraphicStock

Beta karoten u šargarepi je preobraćen u vitamin A, sastojak koji održava kožu zdravom i lepom. Vitamin A sadrži antioksidante i na taj način pomaže sprečavanju sitnih bora, linija i nepravilnosti na koži.

Narandžastu boju šargarepi daje karoten, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri. Što je boja korena izrazitije narandžaste boje, to je sadržaj karotena veći. Karoten je različito iskoristiv u zavisnosti od načina na koji se šargarepa priprema. Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo dva odsto, kuvane 18, a sirove rendane čak 82 odsto.

Maska od šargarepe

Dve šargarepe sitno izrendajte, pomešajte sa jednim žumancetom i držite na licu dvadesetak minuta. Potom se umijte vrućom, pa hladnom vodom. Stavljajte masku nekoliko puta nedeljno, odlična je za sve tipove kože.

Sok od šargarepe

Za kožu lica je dobar i sok od šargarepe, a njega ćete dobiti tako što ćete 1 šargarepu izrendati i dobro ispasirati, a zatim procediti sok. Sok samo namažite na lice i ostavite oko pola sata (da se osuši), a potom ga sperite toplom vodom.

Šargarepa je dvogodišnja biljka čiji se koren koristi u ishrani. Bogata je vitaminima A, B i C i mineralnim solima (posebno kalijumom). Vitamin A ima veliku ulogu u obnovi ćelija kože i to je jedan od razloga što je šargarepa sastojak mnogih preparata za negu lica.

Takođe, vitamin A štiti od slobodnih radikala. Šargarepa pigment dobija od beta-karotena, jakog antioksidansa koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a beta-karoten  je poznat i po tome što balansira pH kože.

Ne bacajte lišće

Naše domaćice nisu navikle da koriste zeleno lišće šargarepe, već ga kao potpuno beskorisno bacaju. Ono se, doduše, ne može jesti sirovo kao peršunovo, ali naseckano i kuvano, odnosno dinstano s korenom šargarepe ili nekim drugim povrćem, vredna je namirnica, a neki autori tvrde da u lišću ima čak više mineralnih soli nego u korenu.

Pripremila: Lidija Bratun