Ova godina nije trebala ovako da izgleda. Do detalja sam osmislila šta ću sve ostvariti, a po prvi put sam napravila i “vision board”. Ali život je ono što se dešava dok mi pravimo druge planove! “Planeta plače i sad je prilika da je čujemo i da preduzmemo – ljubav!”, napisala je moja Sonja Okuka.

 

 

Foto: Picjumbo

Ovo je prilika za sve nas da postanemo bolji ljudi i da izgradimo novi svet sa vrednostima koje nosimo u srcu. Ali pre toga moramo da počistimo, dobro oribamo, ostružemo, a onda isperemo prljavštinu prošlosti. Sve što se nataložilo u nama ali i oko nas treba da uklonimo, dezinfikujemo i počnemo ispočetka. I ne može to jednim pranjem od 20 sekundi pod mlazom vode, već svakodnevnim i višesatnim dok i naše misli ne postanu kristalno čiste.

Ovo je vreme kad treba da se okrenemo sebi i osobama koje najviše volimo, da prestanemo da upijamo informacije kojim zagađujemo um i da oslobodimo dušu iskrivljenih vrednosti. Mentalna higijena je ovde važnija čak i od mera zaštite od korona virusa samo što o tome doktori ne pričaju. Nemaju vremena.

Sebi možemo da se posvetimo upravo tako što se izolujemo od svih. Dok nosimo masku neće nam biti do razgovora, a dok su rukavice na rukama neće nam biti do dodira. Ne zbog toga što ne želimo zagraljaj, poljupce i nežnost, nego što nas sva ta “zaštita” odvraća od spoljašnjeg sveta. Jedino o čemu u tom trenutku razmišljamo je kako normalno i nesmetano da dišemo i da imamo dovoljno kiseonika. Disati znači živeti! Nije to slučajno. Kad smo skoncentrisani na udah i izdah kao u meditaciji ili kad osetimo spokoj u molitvi, to znači i da smo prisutni i svesni.

Ovo je period kad se vraćamo osnovama, davno zaboravljenom gradivu o tome da se radost i zadovoljstvo nalaze u nama, a ne izvan nas. Upravo tome služe samoizolacija i karantin – da otkrijemo nepresušno bogatstvo koje u sebi posedujemo ki da razumemo život.

Mnogi ne mogu da se pomire sa tim da ne smeju da napuste svoj dom, da viđaju prijatelje, izlaze, zabavljaju se ili da izmišljaju razne aktivnosti kako bi im život bio sadržajniji. Bežali su i izbegavali susret sa sobom sve do sad, ali su konačno morali da se predaju.

Ne mogu ni da zamislim koliko im je teško zbog toga ali sve može da se prevaziđe ako se suoče i ako prihvate situaciju onakvu kakva jeste. Posle više od 10 dana izolacije ponekad i sama osetim blagu anaksioznost ali uvek pronađem način da je prevaziđem.

Ideje šta možete raditi u samoizolaciji i karantinu (ispod svake su korisni linkovi koje sam isprobala) :

1. Kuvanje po receptima zdrave ishrane

Profil nutricionistkinje: https://www.instagram.com/nutricionista_ana.petrovic/

2. Trening u kućnim uslovima (fitness, pilates, joga…)

Zoya yoga – https://www.youtube.com/channel/UCA0SAwxnNXWjcKBdFKM_9wQ

3. Preuređivanje i organizacija prostora u kancelariju

4. Čitanje knjiga

Sedam dana besplatno preko aplikacije Bookmate – bookmate.com

5. Video razgovor sa najdražim osobama

6. Humoristična serija, film ili stand-up komedija

Ejmi Šumer “Mostly sex stuff” – https://www.dailymotion.com/video/x7c3rsy

7. Vođena meditacija

Depak Čopra “21 dan izobilja” – https://www.youtube.com/watch?v=cfxs_WxswWg

8. Virtuelni obilazak muzeja

Google arts and cultre, Muzej Orsej u Parizu – https://artsandculture.google.com/partner/musee-dorsay-paris?hl=en

9. Ekspresivno pisanje

Četiri dana za redom tokom sedmice izdvojite po 20 minuta čim se probudite i za to vreme napišite sve što vas muči. Ne razmišljajte o redosledu, gramatici i pravopisu već sve misli stavite na papir i osetićete veliko olakšanje.

10. DIY zadaci

Kako sašiti masku kod kuće: https://www.youtube.com/watch?v=wcMhjFNEqCo

Do sledećeg kreativnog naleta želim vam dobro zdravlje i da bolje upoznate sebe! Život u izolaciji zaista može da ima smisla.

Vedri & oblači

Andrijana Bakić ima 30 + godina i živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu Političkih nauka na novinarsko-komunikološkom smeru. Sa više od 10 godina novinarskog iskustva u štampanim, online medijima i televiziji kao voditelj, pokrenula je svoj blog Vedri & Oblači. Sloboda izbora tema i ljubav prema pisanju, fotografiji i video produkciji su bili pokretač.

Nekada je želela da se bavi manekenstvom i pratila je modne trendove. Redovno je kupovala italijanski časopis „Gioia“, dok su mama i baka imale ceo magacin ispunjen „Burdama“ jer su šile sve što je tada želela da ima od odeće. To je bila lična, mala borba protiv opšte uniformisanosti i konformizma. Sećanja na te dane inspirisala su je da blog nazove „Vedri & Oblači“. Oblačenje je nešto što svi radimo svakodnevno jer nam je važan utisak koji ostavljamo na druge. Podjednako je važno da hranimo svoje unutrašnje duhovno biće. Zbog svojih iskustava i emocija koje deli sa čitaocima posebno o muško-ženskim odnosima, „Vedri &Oblači“ je prepoznat kao personal i lifestyle blog u kome su se već mnogi pronašli.

Izvor: Vedri i oblači