Osim viška kilograma vežbanjem se mogu regulisati i brojne zdravstvene tegobe. Bol u leđima, anksioznost, naleti vrućine, za sve postoji lek u vežbanju, raznim vrstama treninga, ali u tačno određenim vremenskim razmacima i trajanju. Ovo je 7 vežbi za 7 tegoba.

 

vezbajteeee 1UMOR TOKOM DANA

Umesto da se oslanjate na kofein, pokrenite se. Osobe koje vežbaju dva i po sata sedmično imaju 65 odsto manji rizik da budu umorne. Recept – vežbaj jogu, jer se tako otklanja nesanica.

BOL U LEĐIMA

Vežbama za jačanje mišića bol se može smanjiti za 30 do 80 odsto u roku od 10 do 12 nedelja. Recept – dva ili tri puta sedmično radite vežbe za jačanje trbušnih mišića i mišića donjeg dela leđa. Svaku vežbu radite dva do četiri puta sa osam do 16 ponavljanja.

 SLABA SEKSUALNA ŽELJA

Prema jednom istraživanju, žene koje su vežbale 20 minuta na pokretnoj traci bile su više uzbuđene pri gledanju erotskog filma od onih koje nisu vežbale. Recept – ubrzajte rad srca plesom. Uz to, vežbanjem određenih joga položaja poboljšava se protok krvi u karličnoj zoni.

 ŽELJA ZA HRANOM

Sprečite ovu želju na dva načina: ugljenim hidratima ili vežbanjem. Oba će znatno podići nivo dopamina, ali samo jedan će imati pozitivan efekat za zadnjicu. Recept – kad osetite želju za slatkišima, odvojite 15 minuta za brzu šetnju.

SLAB IMUNI SISTEM

Vežbe aerobika su prirodan način borbe protiv prehlade, jer one izbacuju imuno-ćelije iz tkiva i ubacuju ih u krvotok, gde se bore protiv virusa i bakterija. Recept – radite kardio-vežbe ne duže od 90 minuta, jer se u suprotnom povećava rizik od bolesti.

NALETI VRUĆINE

Vežbanje pomaže da se održi zdrav indeks telesne mase i smanji stres, koji može da izazove nalete vrućine. Šetnja od 30 minuta ili trčanje na pokretnoj traci smanjuju osećaj topline od 74 odsto za 24 sata. Recept – radite kardio-trening po 30 minuta pet dana u sedmici.

ANKSIOZNOST

Stres se dokazano smanjuje kardio-treningom jer povećava lučenje neurotransmitera koji stabilizuju raspoloženje. Recept – uradite brze kardio-vežbe ujutro ili se opustite uz njih na kraju napornog dana. Ako je moguće, radite ih napolju, jer svež vazduh u velikoj meri podstiče dobro raspoloženje.

Izvor: www.novosti.rs