Atopijski dermatitis je izuzetno česta pojava kod dece i najčešće oboljenje u dečijem uzrastu, od kojeg pati čak 20 odsto najmlađih širom sveta.

 

Foto: Pixabay

Atopijski dermatitis se često pominje kao prepreka za san dece i roditelja, jer on kod mališana uzrokuje svrab i češanje, što ometa kako dragocene mirno prospavane noći, tako i detetov društveni život ili uspeh u školi.

Rezultati prvog ispitivanja pokazuju u kojoj meri atopijski dermatitis utiče na kvalitet života mališana, te koliko adekvatna nega kože može da pomogne smanjenju njegovih simptoma.

U okviru istraživanja jedne deramtološke kuće, otkriveno je da deca sa kožom sklonom atopijskom dermatitisu prosečno spavaju sat vremena manje u poređenju sa decom koja nemaju ekcem. Rezultati su pokazali i da otprilike 9 od 10 pacijenata sa atopijskim dematitisom ima probleme sa spavanjem, a četvrtina njih noć provodi češući se.

„Svi pate kada dete ima problem sa atopijskim dermatitisom“

Specijalista dermatovenerologije doc. dr Dušan Škiljević potvrđuje da je kvalitet života dece sa atopijskim dermatitisom značajno narušen, dodajući da ovaj problem utiče i na svakodnevicu roditelja i cele porodice.

Roditelji dece sa atopijskim dermatitisom u proseku spavaju skoro dva sata manje dnevno nego roditelji dece koja nemaju atopijski dermatitis“, ističe Škiljević, dodajući kako mame i tate često nemaju dovoljno informacija o ovom oboljenju. U vezi sa ovim problemom, njegov savet je da se roditelji uvek obrate pedijatru, a zatim i dermatologu ukoliko je potrebno: „Stručnjaci mogu da daju preporuke u vezi sa negom kože koje su jednako važne kao terapija – adekvatna nega umnogome pomaže svakodnevnom boljem funkcionisanju“.

Izvor: Zdrava i prava