Bezglutenska ishrana je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. To je terapijska dijeta koja je napravljena za osobe sa celijakijom (poremećaj absorbcije glutena, tj. belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma), ili za ljude sa intolerancijom na gluten.
Bezglutenski mafini

Bezglutenska poslastica

Ako ste i vi među njima evo kako se prave mafini sa makom i bezglutenskim kukuruznim brašnom.

Bezglutenska hrana je veoma ukusna, ako imate prave recepte i sastojke.

Potrebno je

2 šolje kukuruznog brašna (bezglutensko), 1 šolja heljdinog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, ½ šolje smeđeg šećera, 1 šolja kisele vode, 1 šolja pirinčanog mleka, 1 šolja maka, 2 banane, 1 kafena šoljica ulja, 1 kašičica mlevenog đumbira 1 kašičica mlevenog cimeta

Priprema

U dubokoj vangli spojiti suve sastojke – kukuruzno i heljdino brašno, šećer, vanilin šećer, braon šećer, cimet, đumbir i mak. Sve dobro pomešajte. U drugoj posudi izgnječite banane, dodajte ulje, pirinčano mleko i kiselu vodu. Spojiite sve sastojke, pa izlijte smesu u modle za mafine. Zagrejte rernu na 180 do 200 stepeni i pecite 25 minuta

Reč stručnjaka

Jasmina Stojanović-Ristivojević, nutricionista

Svako ko promeni režim ishrane, kada, recimo, pređe na vegetarijansku ili na makrobiotsku, dobije mnogo više snage, jer organizam menja metabolizam i proces varenja hrane. Prva promena se vidi već posle sedam dana – ten je čistiji, ujutru se lakše ustaje, imate više energije i snage… Promena traje nekoliko godina, a ako se pogodi da neko jede ono što mu stvarno prija i da pri tom unosi sve hranljive materije, onda mu to traje doživotno. Nekim ljudima smeta brašno prilikom varenja, ali ima onih koji imaju celijakiju, o kojoj govorimo kada nekome smeta protein iz žitarica, jer nema enzim za varenje tih proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lek mu je ishrana bez tih proteina, odnosno bezglutenska ishrana.

Napomena koja je dijeta bezglutenska

* Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe, dijeta bez glutena strogo zabranjuje hleb, testenine i skoro svu industrijski procesiranu hranu budući da se u njoj uvek pronađe nešto glutena.
Izvor: Zdravaiprava.com