Ako želite da smršate, ojačate mišiće i ubrzate metabolizam, a da se pritom ne odričete omiljenih poslastica i ne umarate mnogo, dovoljno je da 40 minuta tri puta nedeljno vozite bicikl. Stručnjaci kažu da na taj način možete da izgubite do dva kilograma za sedam dana i da u isto vreme efikasno zategnete mišiće nogu, zadnjice, stomaka i donjeg dela leđa.

 

graphicstock
graphicstock

Da bi efekti bili što pre vidljivi, potrebno je da vozite najmanje pola sata bez pauze, jer je telu potrebno toliko vremena da bi ostvarilo dobru kondiciju.

Pre vožnje uradite nekoliko osnovnih vežbica kako biste se zagrejali i izbegli upale. Najbolje je da u početku vozite umerenom brzinom, a potom na svakih pet minuta kombinujete sporiji i brži tempo. Pred sam kraj rekreacije maksimalno usporite i polako prestanite da okrećete pedale, dok se bicikl sam ne zaustavi.

Posle toga se obavezno istegnite, naročito obratite pažnju na listove i butine, jer su ovi mišići najopterećeniji prilikom vožnje.

Jedno od važnih pravila je i da najmanje dva, tri sata pre vožnje ne jedete tešku hrane. Najbolje da obrok imate sat vremena posle vožnje.

Stručnjaci smatraju i da je bicikl najbolje da vozite ujutru. Naime, tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i sprečava osteoporozu. A s druge strane, neka istraživanja pokazuju da vožnja bicikla produžava život za čak pet godina.

ODRŽAVA MEMORIJU

Bicikl  nije samo odličan trenažer za telo, već doprinosi da se u top-formi održi i memorija.

Do ovog podatka došli su irski naučnici koji su angažovali grupu studenata dobrovoljaca da gleda slike koje su predstavljale nepoznata lica i imena ljudi koje nisu poznavali. Polovina studenata je zatim morala da vozi bicikl pola sata sa povećavanjem brzine, a druga polovina je ostala da sedi. Potom je zatraženo od svih ispitanika da se sete prikazanih slika i oni koji su vozili bicikl postigli su daleko bolje rezultate u memorisanju u odnosu na drugu grupu koja je sedela.

SAVETI

  • Za početak vozite najviše pola sata dnevno.
  •  Ako planirate da izgubite kilograme trenirajte četiri ili pet puta nedeljno, a za održavanje telesne težine dovoljno je dva puta.
  • Kad vozite brzinom od 20 do 25 km/sat sagorećete do 500 kalorija za sat vremena, a čak 950 ako vozite brzinom većom od 35 km/sat.
  •  Za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masnoća, treba da vozite bicikl sat vremena dnevno.
  • Tokom vožnje pijte dovoljno tečnosti.
  • Leđa moraju da budu prava, kako biste sprečili bolove u krstima i vratnom delu.

Pripremila: M. Vlaisavljević