Bolji rad srca uz redovan aerobni trening. Razlog za to je ubrzavanje cirkulacije i otkucaja srca što omogućava dotok veće količine kiseonika i glukoze u mozak koji su ključni za njegovo funkcionisanje.

 

pixabay.com
pixabay.com

Trčanje, vožnja bicikla, plivanje i druge aerobne aktivnosti osim uspešne eliminacije viška šećera i masnoća u krvi doprinose i boljem radu mozga. Razlog za to je u ubrzavanju cirkulacije i otkucaja srca što omogućava dotok veće količine kiseonika i glukoze u mozak, ključnih za njegovo funkcionisanje.

Uz osnovnu “hranu za vijuge” svako zahtevnije pokretanje mišića podstiče i oslobađanje hormona odgovornih za podizanje mentalne energije. Aerobni trening je idealan za to. Povećano lučenje serotonina doprinosi boljem raspoloženju, dok dopamin utiče na koncentraciju i pamćenje. Podjednako je važan i neopinofren koji stimuliše opažanje, motivaciju i seksualnu želju.

Osim toga, istraživanja su pokazala i da redovni aerobni trening od jednog sata tri puta nedeljno za šest meseci podstiču rast hipokampusa – dela mozga odgovornog za pamćenje i učenje.

Za postizanje željenog rezultata svaki aerobni trening trebalo bi da ima plan pomoću kojeg se obezbeđuje njegov kontinuitet i ubrzanje srčanog ritma, sa smenama napora i odmora. Predlažemo plan treninga za tri dana u nedelji za plivanje, trčanje i vožnju bicikla.

PLIVANJE

1. dan: Plivajte 15 metara kraul u sprintu, zatim do 50 m lagano, preostalih 50 m ponovo sprint. Ponovite četiri puta u dve serije.

2. dan: Plivajte 400 m kraul u tempu koji vam prija. Pauza dva minuta, pa novih 400 m.

graphicstock
graphicstock

3. dan: Plivajte 50 m kraul u intenzivnom tempu, 100 m lagano, 150 m sprint, 100 m lagano, 200 m sprint, 150 m lagano, i poslednjih 50 m sprint.

TRČANJE

1. dan: Brzo hodajte 20 minuta, 15 trčite, ubrzano hodajte 15 minuta, poslednjih 10 minuta trčite.

2. dan: Brzo hodajte 10 minuta, trčite narednih 20, hodajte 5 minuta, 25 minuta trčite.

3. dan: Trčite čitav sat u optimalnom tempu, sa ubrzavanjem i usporavanjem.

VOŽNJA BICIKLA

1. dan: Vozite bicikl čitav sat u srednjem ritmu.

2. dan: Vozite bicikl u srednjem ritmu 15 minuta, narednih 20 vozite u najvećem intenzitetu, preostalih 25 u srednjem ritmu.

3. dan: Vozite bicikl u srednjem ritmu 20 minuta, narednih 40 u najbržem tempu.

Izvor: www.novosti.rs