Kupinovo vino se često koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih bolesti. Pokazao se dobro u borbi protiv holesterola i pruža idealnu zaštitu za srce i krvne sudove. Zato vam preporučujemo da probate naš recept i napravite ovo ukusno i lekovito piće, pravo domaće kupinovo vino.

 

Foto: Freepik

Pošto povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino je sjajan saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze, naročito kod osoba preko 50 godina starosti, jer jača kosti i sprečava lomove, a pomaže i u zalečenju nakon fraktura.

Pravi je eliksir zdravlja, osigurava vitalnost i doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudskog zdravlja.

Kada pominjemo zdravlje, opšte poznato je da se vino od ovog voća preporučuje anemičnim osobama, a kada idete u goste trudnicama sigurno nećete pogrešiti ako im ponesete kupinovo vino koje i njima veoma prija.

Recept za pravljenje kupinovo vino

U zavisnosti od količine vina koju želite da napravite, određujete i količinu kupina koju ćete upotrebiti.

Na 10 kilograma kupina ide oko 2 kilograma šećera. Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa.

U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako sadržaj ne bi iskipelo.

Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

Izvor: Agromedia