Špargla čini gastronomska čuda. Ona je prava vitaminska bomab, a iako može da se nađe tokom cele godine, najbolja je u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog mirisa i ukusa. Hranljiva vrednost ove povrtarske kulture je u sadržaju mineralnih sastojaka i vitamina.

 

U tradicionalnoj medicini koristi se i kao oblog protiv ekcema. Ipak, najviše je potvrđena kao diuretik kod osoba koje otežano mokre, ili su obolele od gihta i reume. I ne treba da vas brine ukoliko nakon uzimanja većih količina špargle urin poprimi karakterističan neprijatan miris.

To je samo potvrda da se podstiče izlučivanje otrovnih materija iz organizma.

Špargla se sprema i servira na različite načine širom sveta, najčešće kao predjelo ili prilog uz glavno jelo. U Aziji se često kuva na pari ili prži, dok se u Americi servira kao prilog uz piletinu, škampe ili govedinu.

Grilovan asparagus je izvrstan, a možete ga stavljati u gulaše ili supice.

Grilovana špargla

Potrebno je

500 g špargle, 100 g slanine iseckane na listiće, so, 1 kašika susama, parmezan

Priprema

Zagrejte gril-tiganj. Spustite komadiće slanine i kad postanu hrskavi, izvadite iz tiganja i složite na dno posude za služenje. Šparglu grilujte tri-četiri minuta, pospite susamom i parmezanom. Ukus je fantastičan.

NAPOMENA:

Pre spremanja, špargla treba da odstoje najviše dva do tri dana u frižideru. Nikako ih nemojte držati na sobnoj temperaturi, u plastičnoj ili kartonskoj ambalaži, jer zbog velikog sadržaja vode brzo venu. Špargla čini da se osećate lakše jer je efikasan diuretik za osobe koje imaju problem sa izbacivanjem tečnosti iz organizma i obolele od gihta i reume. Kada se jede u većoj količini, urin dobija jak i neprijatan miris, koji izaziva neopravdani strah jer je to znak da se iz organizma izlučuju otrovne materije. Ipak, bolesnicima sa akutnom upalom zglobova, mokraćnih puteva i prostate se ova namirnica izričito zabranjuje. Nije pogodna ni za nervozne i one koji pate od nesanice.