Duži život uz zeleni čaj

Odrasle osobe koje su dnevno pile zeleni čaj, i to barem pet šoljica ovog napitka, imale su 16 odsto manju stopu smrtnosti i 26 odsto manji rizik za obolevanje od vaskularnih bolesti!

 

pixabay.com
pixabay.com

Tajna dugog i zdravog života krije se u zelenom čaju, tvrde japanski naučnici. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 40.000 osoba pokazalo je da su odrasle osobe, koje su dnevno pile minimum pet šoljica ovog čaja imale 16 odsto manju stopu smrtnosti u poređenju sa ispitanicima koji su unosili manje ovog napitka. Uočeno je i da su pozitivniji efekti izraženiji kod žena.

SPREČAVA DIJABETES

Dobro upućeni, inače, tvrde da je zeleni čaj najzdravije piće na planeti. U Japanu se često služi posle ručka, jer osim što osvežava dah, sprečava stvaranje zubnog plaka i razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, pa samim tim onemogućava stvaranje karijesa. Bogat je antioksidansima, posebno kvercetinom, EGCG-om i teaninom, kao i drugim sastojcima korisnim za očuvanje vitalnosti organizma. A da bi se postigao željeni efekat, svakodnevno treba piti makar dve do tri šoljice ovog napitka. Delotvoran je i u sprečavanju nastanka dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Takođe, dokazano je da dve do tri šoljice ovog napitka dnevno mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 31 odsto, a šećerne bolesti za čak 42 odsto. Bogat antioksidansima i drugim sastojcima korisnim za očuvanje zdravlja, zeleni čaj je najzdravije piće na planeti, tvrde dobro upućeni u moć delovanja biljaka.
ČUVA I ZUBE
Sastojci prisutni u zelenom čaju, generalno pozitivno utiču na nervni sistem. Zapravo, takozvana katehinska jedinjenja poboljšavaju mentalno zdravlje, sprečavajući nastanak Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Dokazano je, takođe, da žene koje piju zeleni čaj mogu da smanje rizik od karcinoma dojke za 22 odsto, a muškarci karcinom prostate za 48 procenata. S druge strane, redovno ispijanje ovog napitka smanjuje rizik od karcinoma debelog creva za čak 57 odsto i uništava bakterije koje dovode do karijesa i propadanja zuba.

Izvor: www.novosti.rs

Related Posts

Napravite sami pastu za zube u kojoj nema hemije

Napravite sami pastu za zube u kojoj nema hemije

Tri najčešća razloga zbog kojih se žena odljubi

Tri najčešća razloga zbog kojih se žena odljubi

Kako sačuvati zube?

Kako sačuvati zube?

No Comments Yet

Leave a Reply