Rezultati nove studije sa Univerziteta Oksford pokazuju da hormonska terapija i hormoni ne štiti žene u postmenopauzi od kardiovaskularnih bolesti i da, zapravo, povećava rizik od moždanog udara.

 

pixabay
pixabay

Najnovija studija obuhvatila je 40.000 žena širom sveta, koje su hormonsku terapiju primale u različitim vremenskim intervalima, u periodu od sedam meseci do 10 godina.

Rezultati istraživanja pokazali su da nema dokaza da hormonska terapija u bilo kom slučaju sprečava fatalan ishod nekog oboljenja, a posebno ne kardiovaskularnih, kako kod zdravih žena, tako i kod onih koje su već imale problema sa srčanim oboljenjima.

Naprotiv, ispostavilo se da terapija hormonima povećava rizik od nastanka moždanog udara kod žena u postmenopauzi.

POSTMENOPAUZA

Postmenopauza (poslemenopauza) je period koji sledi nakon menopauze. Pouzdan pokazatelj početka postmenopauze je izrazito visoka vrednost folikul stimulativnog hormona (FSH), koji označava kraj rada jajnika i početak njihova smanjivanja.

HORMONI

Naučnici su utvrdili da višegodišnja uzimanje hormona za 25 odsto povećava rizik od raka dojke, a čak 78 odsto su povećane šanse za tumor limfnih čvorova. Najnovija studija objavljena u prestižnom magazinu “Journal of the American Medical Association” tako prvi put stavlja u vezu terapiju hormonima i smrtnost. Rezultat istraživanja koje je trajalo 11 godina i u kom je učestvovalo 16. 608 žena u postmenopauzi između 50 i 79 godina koje su imale matericu, prema rečima dr Rowan Chlebowski, autora studije, odnosi se na uzimanje kombinacije estrogena i progesterona, kao i druge kombinovane hormonalne terapije, naročito one koja se koristi u postmenopauzi.
Tako, dr Chlebowski, kao istraživač i onkolog, savetuje ženama da hormone koriste u što manjim dozama i da ih koriste najkraće moguće.
− Žene treba da razmisle i da se konsultuju sa svojim lekarima o tome da prestanu da piju hormone − savetuje dr Chlebowski, ističući da je u Americi posle objavljivanja rezultata upotreba terapije zamene hormona dvostruko smanjena (sa 40 na 20 odsto). To su, ipak, i dalje desetine miliona recepata godišnje, a biće potrebno dosta rada i truda da svi shvate značaj ovih rezultata. Naime, ginekolozi od 1942. prepisuju korišćenje nekoliko hormona, sa ubeđenjem da ne postoje štetni efekti.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević