Krastavac se smatra jednom od najboljih namirnica za opše zdravlje organizma. Saznajte zašto ovo povrće nosi atribut super namirnice…

 

Pexels

Izvor je vitamina B

Zato, ne propustite da svaki dan unesete svež krastavac u organizam. Iskoristite sezonu ovog povrćai organizam počastite vitaminom B.

Hidrira telo i eliminiše toksine

Oko 95 odsto krastavca čini voda. Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga ljuštiti jer se u koži krastavca nalazi najviše vitamina C – 10 odsto od preporučene dnevne doze koju bi valjalo svakodnevno unositi u organizam.

Dobar je za kožu i kosu

Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose. Ukoliko imate problema sa kosom, trk do pijace. Takođe, iseckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno i lako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

Reguliše pritisak

Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kog regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

Pomaže kod mršavljenja i varenja

Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tela. Preporučuje se svima koji pokušavaju da smršaju jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju telo od toksina.

Osvežava dah

Ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, krastavac vam može pomoći. Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će uništavanju bakterija u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah.

Skida celulit

Znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnom nivou, Kao što smo već pomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, te jedenjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kod kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici.