Da li znate šta sve mirisni čajevi mogu da urade za vaše zdravlje? Već sa prvim znacima prehlade ili gripa, možete da sebi olakšate tegobe ako pijete lekovite čajeve. Čaj od nane i đumbira, žalfije, belog sleza, cvetova zove, nane i đumbira su uvek dobar izbor. Evo kako da ih spremite…

 

Mirisni čajevi teraju viruse
Mirisni čajevi teraju viruse

Čajna mešavina nane, zove i đumbira
10 g nane
10 g cvetova zove
10 g korena đumbira
Čaj preliti s pola litra kupuće vode, ostaviti da odstoji. Davati detetu da popije toplo, jer utiče na preznojavanje kod visoke temperature.

*Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

 

Žalfija za upalu grla
Može se pripremiti za piće ili za ispiranje grla. Za ispiranje grla se priprema tako što se u 200 mililitara ključale vode doda jedna kafena kašičica žalfije i pusti da ključa još dva do tri minuta. Ostavi se da odstoji 15 minuta, procedi se, prohladi i njime se ispira grlo (grgorenje). Trebalo bi biti obazriv jer čaj od žalfije ne smeju da koriste trudnice i dojilje, kao i osobe koje su alergične na neki od sastojaka.

* Čaj od belog sleza
Slezova sluz koja se nalazi u čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.

* Čaj od cvetova zove
Uzima se na početku prehlade, kod upale grla, jer podstiče krvotok i čisti organizam od otrova.
3 kašike cvetova Prelijemo kipućom vodom. Pije se tokom celog dana po nekoliko gutljaja. Ako dete boli grlo, mogu se vrućim mlekom preliti cvetovi, procediti, zasladiti medom i piti.

– Fitoterapija je metoda lečenja, ublažavanja i sprečavanja bolesti i tegoba upotrebom celih lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.) u vidu eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata ili kao gotovih pripravaka: čajeva, tinktura, masti, kapsula.

Izvor: Zdravaiprava.com