Kako molitva utiče na čoveka i koliko je značajna ispitivali su, između ostalih, i ruski naučnici sa St. Petersburg univerziteta. Oni su materijalno dokazali da su čudesna izlečenja povezana s duhovnošću istinita, i otkrili mnoge telesne i duševne promene koje čovek može da doživi u trenutku molitve ili verskog obreda.
pixabay.com
pixabay.com

Naučnici su dokazali da vernik udubljen u molitvu (dok traje molitva) potpuno isključuje moždanu koru, a to označava potpunu sigurnost i odsustvo stresa.

Profesor Valeri Slezin, direktor Laboratorije za neuropsihofiziologiju na Institutu za istraživanje i razvoj psihoneurologije u St Petersburgu, uspeo je da izmeri moć molitve. Naime, on je ustanovio da monah koji se moli potpuno isključuje moždanu koru, što je zabeleženo još jedino kod dece do tri meseca koja su sigurna u blizini svoje majke.
Kako ljudi rastu, osećaj sigurnosti se sve više smanjuje, a povećava se moždana aktivnost. Aktivnost se smanjuje jedino tokom dubokog sna i molitve, a to dobro utiče na ljude.
– Molitva je snažan lek. Ne samo da reguliše sve procese u ljudskom organizmu, nego i obnavlja uništenu strukturu svesti – tvrdi Valeri Slezin.
Većina bolesti uzrokovana je tako negativnim situacijama i umno potenciranim problemima koji se tokom molitve povlače ili čak potpuno nestaju. Naučnici su dokazali i da se nakon Liturgije i drugih verskih obreda normalizuje krvni pritisak i druge vrednosti izmerene u krvi.

PATRIJARH PAVLE O MOLITVI

Molitva je pobožno upravljanje duše čovekove Bogu, ili beseda srca sa Bogom, kroz koju, predstavljajući nevidljivo Boga pred sobom, čovek izliva pred njim osećanja svoje duše. Ona je uzdizanje uma i srca Bogu.

Molitva je tamjan najprijatniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života, neoboriva stena svih koji veruju, mirno pristanište, božanska odeća koja oblači dušu velikom dobrotom i lepotom.

pixabay.com
pixabay.com

Molitva je utvrđenje sveta, umilostivljenje Boga za grehe, pristanište kome talasi ne mogu ništa, prosvećenje uma, sekira očajanju, razbijanje tuge, rađanje nade, ublažavanje gneva, zastupnica svih kojima se sudi, radost onih koji su u tamnici, spasenje onima koji ginu.

Ništa nema dragocenije od molitve u životu čovečijem. Ona i nemoguće čini mogućim, teško čini lakim, neugodno pretvara u ugodno. Molitva je toliko potrebna čovekovoj duši, koliko i vazduh disanju.

POZITIVNE EMOCIJE ČINE ČUDA

Kakva je naša energija možemo saznati pomoću boja naše aure.

– Snimanje i analiza aure AuraImaging (AI) sistemom započinje polaganjem ruke na senzor i očitavanjem informacija na ekranu – objašnjava za časopis “Bilje i zdravlje” psihoterapeut Manja Stefanović, koja snima i analizira auru i vodi radionice ličnog razvoja i energetsku školu “Skalarni talasi”.

Bioenergetsko polje koje se očitava predstavlja frekvenciju ljudske energije ili drugim rečima ono je posledica kretanja različitih atoma i subatomskih čestica u okviru ljudskog biopolja. Boja aure pokazuje stanje svesti, identitet osobe, kao i dominantne psihičke elemente: emocije, misli i volju.

– Snimanjem aure možemo videti kako i kojim intenzitetom stvari, ljudi, odnosi i misli utiču na nas na podsvesnom nivou. Na primer, izgovarajući molitvu “Oče naš” naš energetski sistem se menja. Ove energetske promene sam videla u bezbroj slučajeva. Promene se uvek dešavaju bez obzira da li je osoba vernik ili nije. Ceo energetski sistem se podiže, aura postaje jača i sjajnija, a srčani i krunski centar otvoreniji  – naglašava Manja Stefanović.

pixabay.com
pixabay.com

Ona kaže da je mnogo puta videla kako naš energetski sistem reaguje kad neko misli o nama, naravno, bez našeg znanja o tome.
– Na primer, ako neka osoba, posebno nama bliska, oseća sažaljenje i strepi za nas, dok držimo ruku na aparaturi, očitava se neobična pojava. Briga i strepnja, tradicionalno se ne smatraju negativnim emocijama, medjutim snimak aure nedvosmisleno ukazuje na negativne posledice toga: celokupna aura se smanjuje i reaguje bazni centar odgovoran za status vitalne energije. Dakle, kad strepimo za nekog i brinemo za njega mi mu smanjujemo i blokiramo slobodan protok životne energije. Ovo treba da znaju roditelji koji strepe i strahuju za decu. Kad je neko ljut i besan na nas promene su još drastičnije. Ukoliko nas neko kudi i grdi ili nas ogovara , ta energija može da izazove veoma neprijatne promene na nama. Može čak i da nam pozli i da se osećamo fizički loše.
Sa druge strane, pozitivne emocije su toliko moćne da mogu da učine čudo. Poljubac, recimo. Istina je da ljubav može da izleči.

– Kada o nekome razmišljamo pozitivno i sa ljubavlju, podižemo, energetski status te osobe. Mi joj bukvalo dajemo “energetsku podršku” – ističe naša sagovornica.

Pripremila: S. Vidović