Možda zvuči neverovatno, ali je istinito – sok od crnog luka zaista može da spreči opadanje kose!

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Crni luk je poznat po brojnim lekovitim svojstvima na ljudski organizam, a evo još jednog načina da ga iskoristite za vašu lepotu. Istraživanje su pokazala da crni luk na kosu deluje tako što podstiče cirkulaciju, pa tako i rast novih dlaka, a deluje i kao antiseptik.

TEME JE NAJKRITIČNIJE

Većina šampona i tonika za kosu koji se danas nalaze na tržištu sadrže upravo sok od luka. Pitate se zašto. Upravo ste dobili odgovor, on pomaže pri sprečavanju  gubitka kose, što je i naučno dokazano, preneo je Health digest.

Kako bi ovaj, nimalo prijatan, problem bio vidljiv, žene moraju izgubiti između 20 i 30 odsto vlasi, a ona nestaje prvo na temenu. Za razliku od lepšeg pola, muškarcima kosa prvo opada s prednjeg dela glave, pa se brže uočava.

Inače, opadanje ženskih vlasi je dugotrajan proces koji traje i do nekoliko godina.

KAKO KORISTITI SOK

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Potrebno je da izrendate ili sameljete jednu glavicu crnog luka. Odvojite sok koji ste dobili i premažite njim teme glave. Ostavite da deluje sat vremena, pa dobro isperite šamponom.

S obzirom da luk ima jak i prilično neugodan miris, možete ga pomešati sa ružinom vodicom.

Ovaj preparat možete koristiti dva puta nedeljno, a sve zavisi od stanja vaše kose i koliko je process opadanja uzeo maha.

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola. Naša iskustva sa pacijentima su pokazala da neretko dolazi do dramatičnog pada samopouzdanja, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, čak i padaju u depresiju.

Kod vecine ljudi normalno opada 50-100 dlaka dnevno. To je zaista neprimetno, jer prosecna osoba ima oko 100 000 dlaka na glavi. Kako starimo, normalno je da nam se kosa istanjuje. Drugi uzroci gubitka kose obuhvataju hormonalne promene, odredjena medicinska stanja i uzimanje lekova.

Pripremila: S. Vidović