Svaka četvrta osoba kod nas i u svetu ima neki oblik alergije odnosno 30 odsto stanovništva dobije neki oblik alergije u odrđenom periodu života.

 

Foto: Pixabay

Među zabrinjavajućim podacima je i da je zbog alergija na hranu broj hospitalizovane dece porastao za 400 odsto, a čak 75 odsto dece sa alergijom na hranu je doživelo neki oblik dsikriminacije dok svako 100 – to dete ili odrasla osoba u Srbiji ima celijakiju.

Tokom maja širom sveta se obeležava Međunarodni mesec alergija a u Srbiji ovoj akciji se pridružuje i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku pacijentima sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani.

S obzirom na aktuelnu epidemiju biće organizovano niz on-line aktivnosti a iz Udruženja pozivaju da im se pridruže akciji na društvenim mrežama uz pomoć haštagova: #MesecAlergija #MeđunarodniDanAstme #

Svaka četvrta osoba na svetu ima neki oblik alergije 2

Cilj obeležavanja Meseca alergija je razvoj svesti o alergijama, skretanje pažnje na probleme sa kojima se pacijenti sa alergijama nose, na otežanu dijagnostiku, nedostatak savremene terapije, oslabljen kvalitet života, kao i pružanje podrške i pomoći pacijentima sa alergijama edukativnim sadržajem, adekvatnim informacijama, savetovalištima sa lekarima i radionicama podrške, kao i informisanje šire javnosti o važnosti prevencije kod alergija.

U prvoj nedelji maja biće obeležena nedelja razvoja svesti kvaliteta vazduha. Međunarodna nedelja alergija na hranu od 10. maja do 17. maja, međunarodni dan astme 5. maja a međunarodni dan celjakije 16. maja.

Iz udruženja pozivaju da se mesecu alergija priključe haštagovima na društvenim mrežama i razgovoru na Twitteru, Instagramu i Facebooku koristeći haštagove: #MesecAlergija #MeđunarodniDanAstme.

Izvor: Danas