Redovna upotreba sapuna prilikom tuširanja može vam doneti više štete nego koristi, upozorava jedan američki lekar. Zato on preporučuje da se kupate češće vodom, nego sa kupkama i sapunima.

 

soap bars
Antibakterijski sapuni često sadrže agresivne hemikalije i uklanjaju čak i “dobre” bakterije s vašeg tela. freeimages.com

Robin Čutkan, osnivač Centra za žene u Merilendu tvrdi da tako uklanjamo bakterije koje nas štite od akni i ekcema.

Dr Čutkan smatra da je telu potrebno samo pranje vodom i to čak i posle treninga.

– Bolesti ne izaziva prljavština, nego konstantno ubijanje dobrih bakterija koje škodi našem imunitetu-  kaže on.

Tokom sezone gripa i prehlade ljudi bi trebalo da budu oprezniji, redovno peru ruke sapunom i toplom vodom, ali vam popularni antibakterijski gelovi verovatno nisu potrebni.

– Ako ne radite na odeljenju na kom leže pacijenti sa ebolom, većina mikroba na vašoj koži i rukama ne predstavlja opasnost po zdravlje- kaže Čutkan.

Prošle godine Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je širom sveta zabeležen porast bakterijskih infekcija otpornih na lekove i za to optužila upotrebu antibakterijskih gelova.

Izveštaj sugeriše da je većina običnih mikroorganizama mutirala u sojeve koji su otporni na lekove, zbog čega se teže kontrolišu i istrebljuju.

SAVETI+

HIDRATANTNA KREMA

Kada izađete iz kupatila, ne preskačite hidratantnu kremu. Ako vas mrzi da se svakodnevno mažete, možete da se odlučite i za jedan od preparata za kupanje koji u sebi već sadrže hidratantna svojstva i losione. Međutim, jedina mana je što od ovakvih proizvoda kada ostaje užasno klizava, pa može da dođe do povreda.

OPUŠTAJUĆA KUPKA SA VREMENA NA VREME

Sa druge strane, ne bi bilo loše da sebi sa vremena na vreme priuštite opuštajuću kupku, koja može da bude efikasna u borbi protiv suve kože. Napunite kadu toplom vodom, provedite u njoj 15 minuta, a odmah po izlasku namažite telo kremom. Nakon tople kupke koža mnogo lakše upija hidratantna jedinjenja i postaje znatno mekša.

Izvor: www.b92.net